La lluita contra el COVID-19, que segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) és ja una amenaça real de pandèmia, traspassa els territoris nacionals per convertir-se en una crisi europea i mundial. Una mostra més de la necessitat de disposar d’estructures supraestatals per fer front als reptes del món global. Objectiu: parar el brot del COVID-19 declarat a la Xina a finals de 2019.

És per això que la Comissió Europea coordina una acció comunitària amb tots els estats membres queinclou diverses mesures, entre elles compartir informació, repatriar ciutadans europeus, avaluar necessitats, procurar recursos i garantir una resposta coherent a escola europea. A més, també ha destinat 47,5 milions d’euros per a projectes de Recercaamb l’objectiu d’aturar la propagació del coronavirus, entre els quals hi ha equips i institucions catalanes.

#coronavirus: tot el que necessites saber
Com a ciutadans europeus, hem de seguir les indicacions que es facilitin des dels organismes oficials, mantenint la calma. A continuació us deixem una sèrie d’indicacions que ha publicat la Direcció General de Salut i Seguretat Alimentària (SANTE) de la Comissió Europea, que treballa per protegir la salut, prevenir les malalties i enfortir els sistemes de salut de tots els països de la Unió.

Europa respon així a les preguntes i dubtes freqüents que podem tenir els ciutadans de la Unió en aquest moment:

  1. És perillós? La malaltia per infecció del COVID-19 és generalment lleu, especialment en nens i adults joves. Afecta principalment a la gent gran i a aquelles persones que tenen patologies prèvies.
  2. Mascaretes: És perillós per a tots si els professionals de la Sanitat no tenen l’equip de protecció necessari. Recordeu que no es necessita mascareta si esteu sans.
  3. Com ens protegim? Aquests dies tots hem de fer un esforç addicional en el que respecte a la higiene personal: rentar-nos les mans freqüentment amb aigua i sabó o amb gel desinfectant a no ser possible la primera opció en no menys de 20 segons, si esternudes o toses cobreix-te el nas i la boca amb la part interna del colze (no amb les mans) i fes servir mocadors d’un sol ús; evita tocar-te els ulls, el nas i la boca sense haver-te rentat les mans abans; manté almenys un metre de distancia amb qualsevol persona que esta tossin o esternudant.
  4. Que haig de fer si tinc símptomes? SI no et trobes bé, queda’t a casa i truca al 061 (Salut Respon). No et desplacis a un Centre de Salut, en cas pertinent els serveis d’emergències mèdiques et faran la prova a domicili.
  5. Hi ha antibiòtics efectius contra el coronavirus? No, els antibiòtics només funcionen contra infeccions bacterianes.
  6. Hi ha vacuna? No, actualment no, però estem treballant per desenvolupar-la, destinant diners i recursos a la Recerca i la Investigació.
  7. El menjar és segur? No tenim cap necessitat de preocupar-nos pel que mengem, ja que no hi ha informes de transmissió de la malaltia a través dels aliments.
  8. No hi ha necessitat de pànic, consulteu només fonts informatives fiables, com poden ser els canals de la Unió Europea i els dels Governs dels Estats i les regions.

Aquí us deixem l’enllaç a la pàgina oficial de l’equip europeu de resposta al coronavirus.

La  pàgina oficial amb la informació actualitzada sobre el Coronavirus del Ministeri de Salut i el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAE). I la pàgina oficial de Contenció del Corona Virus de la Generalitat de Catalunya.