La Representació de la Comissió Europea a Espanya va presentar els resultats del darrer Eurobaròmetre estàndard per a Espanya. En un context d’especial rellevància amb el final de la Presidència Espanyola del Consell de la UE el desembre del 2023 i de cara a les eleccions al Parlament Europeu de juny del 2024, l’enquesta, desenvolupada a l’octubre i al novembre, revela la persistència de la inflació com el problema més important per als espanyols, una preocupació general per les notícies falses com a element nociu per a la democràcia i un gran suport a l’ampliació de la UE i Ucraïna, entre altres qüestions rellevants. A la presentació ha participat Lucas González Ojeda, director en funcions de la Representació de la Comissió Europea a Espanya.

Inflació, situació econòmica i atur, es mantenen com a principals preocupacions dels espanyols
La inflació continua sent la principal preocupació per als espanyols. Un 49% opina que la pujada de preus és el problema principal a què s’enfronta Espanya en aquest moment. La situació econòmica (24%) i la desocupació (23%) són el segon i tercer motiu principal de les seves preocupacions. Com en el cas europeu, destaca entre els espanyols l’augment de la preocupació per la immigració (14%), 9 punts percentuals més que el 2022.

A l’hora d’avaluar la situació actual d’Espanya, el 74 i el 72% valora negativament la situació actual de l’ocupació i de l’economia del país. No obstant això, la dada millora en cinc punts en tots dos casos davant del 2022, tot i així, la valoració és més negativa que la mitjana europea (52% i 62% respectivament). Per contra, el 72% d’espanyols valoren positivament la seva situació laboral personal i el 64% la situació financera de casa seva, 1 i 2 punts percentuals per sobre de la mitjana europea respectivament.

La UE, un espai de tranquil·litat
La gran majoria d’espanyols (83%) se senten ciutadans de la Unió Europea, 11 punts per sobre de la mitjana europea. El 68% dels espanyols creuen que la Unió Europea és un espai de tranquil·litat enmig d’un món agitat.

Eleccions europees: la informació europea passa per la TV generalista
En el context previ a la celebració de les eleccions al Parlament Europeu, l’Eurobaròmetre revela que tres de cada quatre espanyols (73%) pensen que, en general, els ciutadans d’Espanya no estan prou informats sobre els assumptes europeus. A l’hora d’informar-se sobre assumptes de política europea, espanyols i europeus coincideixen a prioritzar els canals generalistes de televisió, amb un 34% i un 32% respectivament.

Conscients del problema de la desinformació
Un 87% dels espanyols són conscients que les notícies falses són un problema per a la democràcia en general, 6 punts per sobre de la mitjana europea. Així mateix, 2 de cada 3 espanyols desconfia de la informació sobre assumptes polítics obtinguda a les xarxes socials.
Alt suport a les prioritats de la UE: fons europeus per a la recuperació econòmica, suport a

Ucraïna i energia
Una gran majoria (73%) d’espanyols estan a favor d’ampliacions de la Unió Europea per incloure altres països els propers anys, davant del 51% dels europeus. Així mateix, un 78% està dacord amb facilitar suport financer a Ucraïna.

La majoria dels espanyols (78%) estan a favor que es prenguin més decisions pel que fa a la UE, molt per sobre del conjunt europeu (55%). ​La majoria dels espanyols és també favorable a polítiques comunes entre els Estats membres de la UE per a la gestió de diferents problemàtiques com la seguretat i defensa (84%), migració (84%) i energia (81%), per sobre de la mitjana europea.

Cita:
Un any més, els resultats d?aquesta edició de l?Eurobaròmetre reflecteixen el sòlid compromís dels espanyols amb el projecte europeu. Observem un suport clar a l’ampliació de la UE i el suport a Ucraïna, així com a la necessitat de dotar de la UE de millors capacitats de decisió en àrees com la política comuna de defensa o les qüestions energètiques. En un moment crucial per a la Unió Europea amb la conclusió de la Presidència Espanyola del Consell de la UE i la celebració d’eleccions europees, aquestes dades subratllen la importància d’enfortir la col·laboració i la cohesió a l’àmbit europeu per abordar els desafiaments actuals i futurs .

Lucas González Ojeda, Director en funcions de la Representació de la Comissió Europea a Espanya, 19 de desembre de 2023

L’Eurobaròmetre, creat com a eina que permet conèixer com la població pensa, és clau per comprendre millor l’evolució de l’opinió pública a Europa. L’Eurobaròmetre estàndard, actualment en la 100a edició, és un estudi transnacional realitzat dues vegades a l’any mitjançant entrevistes presencials, concebut per avaluar i comparar les tendències de l’opinió pública als Estats membres de la UE.

L’Eurobaròmetre estàndard núm. 100 (tardor de 2023) es va dur a terme entre el 23 d’octubre i el 15 de novembre de 2023 als vint-i-set Estats membres de la UE. Es va entrevistar de manera presencial 26.471 persones de la UE.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *