Una cinquantena de persones van omplir la sala d’actes de l’Autoritat Portuària de Tarragona, en la IV Jornada d’Economia Circular organitzada per Europe Direct Tarragona i que va comptar amb Joanna Drake, la directora general adjunta de Medi Ambient de la Comissió Europea.

Ponència de Joanna Drake.

La jornada es va centrar en l’estratègia europea dels plàstics, una de les potes més importants de l’Economia Circular, i que va ser explicada per Joanna Drake, que va posar la Unió Europea com a referent mundial en economia circular. Un model sostenible que té per objectiu extreure el màxim profit possible de les matèries primeres, els productes i els residus, per tal d’estalviar energia i reduir les emissions dels gasos d’efecte hivernacle. I és que en paraules de la directora adjunta “No reciclar és una pèrdua de recursos que l’economia i el planeta no ens podem permetre” i va voler remarcar que més enllà del reciclatge “cal mesures i innovació en l’ús i creació de plàstics, i en tots els sectors que ofereixen possibilitats d’innovació”.

Taula rodona

Convidats en la taula rodona.

Innovació i possibilitats que van ser explicades per experts del territori i representants del govern. Així, en aquesta nova cita, es van presentar projectes i mesures en funcionament com el “pacte de la bossa” del Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat que en 5  anys ha aconseguit reduir en un 50% l’ús d’aquesta; projectes com el Chemcyling i el Plàstic Ecovidrio de BASF que permeten la reutilització del plàstic a la cadena de producció en distinta forma; la tasca de gestió de residus i conscienciació d’entitats com el Port de Tarragona i la Fundació Mediterrània Mare-Terra; el projecte d’investigació de la URV al voltant del plàstic marítim; i la importància de la reducció de residus en el procés per part d’Ecologistes en acció.

En tot, una jornada que va estar oberta al públic, on es va ressaltar la importància de les directives europees com a motor d’avanç en la tasca del govern, administració local i empresa, i on tots els ponents van voler ressaltar la importància d’aliances i implicació entre empreses, sector públic, fundacions i ciutadans per a fer possible el canvi de model cap a una economia circular.

Us animem a seguir aquest debat a través de les etiquetes #EconomiaCircular  o i #plasticpollution. I recordeu que podeu seguir tota l’actualitat del Centre EDTGN al nostre blog i  també a xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.