Aquesta és la segona jornada sobre economia circular que organitza EDTGN.

Europe Direct Tarragona (EDTgn) continua apostant per portar al nostre territori el debat sobre economia circular i el nou model productiu que s’impulsa dins l’estratègia 2020 de la Unió Europea (UE). Així, després de la primera jornada d’economia circular celebrada al desembre, aquest divendres ha tingut lloc una segona jornada que ha aplegat experts en la matèria i joves empresaris compromesos ja amb aquesta nova manera de produir en els seus negocis, respectuosa, sostenible i de futur. La jornada, organitzada per EDTGN, ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili (URV), la URV Emprèn, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona i  l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona.

Dues idees claus: l’economia circular és la solució al problema dels residus i, a més, ens permet anul·lar el residu en origen. Per això, la UE hi està treballant els darrers anys, des de 2014, amb l’objectiu de passar d’un sistema productiu lineal a un de circular, començant ja des de la fase de l’ecodisseny, i analitzant tot el cicle de vida d’un producte, amb la mirada a posada a minimitzar els residus i transformar-los en recursos. La seva implantació necessita de noves tecnologies, nous processos, nous serveis i nous models empresarials. I és en això on es mouen ja alguns dels protagonistes de la jornada d’EDTgn.

Nous projectes i sinergies

Taula rodona de l’acte en què s’ha destacat el paper del territori en el futur del desenvolupament de nous projectes d’economia circular.

Un cop inaugurada la jornada, es va donar pas a les intervencions d’Anna Lluís, sòcia i directora de Simbiosy; Gemma Barbany, de l’empresa IAIOS i Antoni Navarro de l’empresa Greenertis. Tots ells han explicat els seus projectes empresarials destacant la necessitat d’identificar sinergies i col·laboracions en el territori per poder continuar avançant en el que ha de ser model productiu del futur. En alguns casos, la clau està en recuperar la tradició dels nostres avantpassats, com en el cas de IAIOS, dedicada a teixir peces de roba ben feta i llarga durada. En altres casos, el futur passa per eliminar abocadors i incineradores, i donar oportunitats als joves i a la nova creació.

Per la seva banda, Victor Rubio, de Wenegry, i Premi al Jove Emprenedor Català, també ha destacat la necessitat de definir una estratègia territorial en el model d’economia circular, per entre altres raons, poder abaratir costos. I l’oportunitat que suposa el sector en el joves emprenedors, ja que “el marge econòmic és important”.

Circular i social
L’aspecte social de l’economia circular ha estat molt present en el debat amb els assistents. Per Francesc Gambús, l’eurodiputat encarregat de posar el punt i final de la jornada, “l’economia circular és un sistema nou de gestió molt més responsable”, ja que ha destacat el seu paper com a “solució al problema de malbaratament i l’excés de residus de la nostra societat”. Gambús ha apuntat la importància del compromís de la ciutadania en el dia a dia dels canvis que s’han de produir i la necessitat que la producció circular sigui eficient energèticament, amb productes fàcils de desmuntar, separar, recuperar o canviar peces.

Podeu ampliar la informació sobre les polítiques d’energia i canvi climàtic a la Unió Europa a la pàgina web de l’eurodiputat Gambús, dedicat a medi ambient, indústria i economia circular, on també podeu trobar un article sobre la seva intervenció a la jornada organitzada per EDTgn.

I recordeu que podeu seguir tota l’actualitat del Centre EDTGN al nostre blog i  també a xarxes socials: Facebook, Twitter i Instagram.