Unes 250 investigadores i investigadors de la URV i els centres de recerca han ofert durant dos dies una cinquantena de propostes per apropar la ciència al públic.

Cap de setmana científic a la ciutat de Tarragona. La setena edició de la Nit Europea de la Recerca ha despertat un any més la curiositat i l’interès de les famílies, que no han fallat a la seva cita anual  a la plaça Corsini de Tarragona. Unes 5.000 persones han visitat la fira de tallers que aquest divendres i dissabte han preparat més de 250 investigadores i investigadors de la Universitat Rovira i Virgili i dels instituts de recerca del territori: ICAC, ICIQ, IISPV i IPHES.

Aquest ha estat l’acte central de la Nit Europea de la Recerca, un esdeveniment científic que es fa simultàniament a més de 300 ciutats europees i que va continuar al Port de Tarragona, amb un taller sobre microplàstics  i la tarda de divendres 4 d’octubre a Tortosa, amb una nova fira de tallers a la plaça de l’Ajuntament de la ciutat.

En accedir a la plaça, els nens i nenes obtenien un passaport científic que els permetia anar completant alguns dels prop de 50 tallers organitzats aquest any. Les propostes han estat molt variades i els han permès fer un tastet de totes les disciplines científiques de forma molt experimental, lúdica i comprensible. Però, sobretot, poder-ho fer de la mà de les investigadores i investigadors que hi treballen cada dia.

Per arribar a tota mena de públic, en el marc de la Nit Europea de la Recerca s’han dut a terme altres activitats, com la sessió de microxerrades científiques que es van fer a Reus dijous 26, i les més de trenta xerrades i tallers que durant tota la setmana investigadores i investigadores han fet a centres de secundària de tota la demarcació.

En aquesta iniciativa, que a les comarques de Tarragona coordina i organitza la Unitat de Comunicació i Divulgació de la Ciència de la Universitat Rovira i Virgili (URV), s’hi han implicat prop de 300 investigadores i investigadors i de la URV i també dels centres d’investigació CERCA del territori: Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). La proposta ha rebut el finançament de la Unió Europea.

L’Ajuntament de Tarragona, a través de l’oficina Europe Direct Tarragona, és el patrocinador principal de l’activitat de la plaça Corsini, juntament amb la Diputació de Tarragona i el Port de Tarragona. També ha comptat amb la col·laboració del Mercat Central de Tarragona i l’empresa Borges. 

Taller sobre microplàstics al Port de Tarragona

Les propostes científiques continuen aquest diumenge. A les 12 h al Museu del Port de Tarragona l’investigador del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la URV, Joaquim Rovira, farà el taller “Plastificats!”, per parlar sobre microplàstics, aprendre a identificar-los i conèixer les conseqüències de la seva presència al medi.

Fira de tallers científics a Tortosa

El punt final de la Nit Europea de la Recerca serà a la demarcació serà a Tortosa, on el pròxim divendres 4 d’octubre es farà una fira amb una desena de tallers científics de 16.30 a 21 h a la plaça de l’Ajuntament. Aquesta activitat serà la cloenda del projecte durant aquest any, que tindrà continuïtat el 2025.