Una de les iniciatives seleccionades és una planta de tractament de residus al Morell

La Unió Europea invertirà més de 1 100 milions d’euros en set projectes innovadors a gran escala amb càrrec al Fons d’Innovació. Les subvencions finançaran projectes destinats a comercialitzar tecnologies capdavanteres en sectors intensius en energia i els sectors de l’hidrogen, de la captura, ús i emmagatzematge de diòxid de carboni, i de les energies renovables. Els projectes es duran a terme a Bèlgica, Espanya, Finlàndia, França, Itàlia, Noruega, Països Baixos i Suècia.

El vicepresident executiu Frans Timmermans ha declarat: «La innovació és fonamental per obtenir les solucions que necessitem aquesta dècada perquè l’objectiu d’1,5 graus continuï a l’abast. Juntament amb una forta reducció de les emissions, la innovació ens proporciona una via cap al compliment de l’Acord de París. La decisió d’avui dona un suport concret a projectes de tecnologies netes arreu d’Europa i els permetrà expandir tecnologies revolucionàries que sostinguin i accelerin la transició vers la neutralitat climàtica. El nostre paquet de mesures «Objectiu 55» proposa d’ampliar el Fons d’innovació de manera que projectes i idees europeus encara més innovadors puguin encapçalar la cursa mundial de la innovació en matèria de clima».

Els set projectes van ser seleccionats per obtenir finançament dins de la primera convocatòria del Fons d’innovacióSearch for available translations of the preceding link per a projectes a gran escala, és a dir, projectes amb costos de capital totals superiors a 7,5 milions d’euros. Els van avaluar experts independents que en van examinar la capacitat de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en comparació amb les tecnologies convencionals i la capacitat d’innovar més enllà de la tecnologia actual, a més de comprovar que estiguessin prou avançats com per permetre’n la posada en pràctica ràpidament. Altres criteris de selecció van ser el potencial d’escalabilitat i la rendibilitat dels projectes.

Projecte al Morell

Un dels set projectes és una planta de tractament de residus (ecoplanta) al Morell, que convertirà els residus sòlids urbans no reciclables en metanol, un combustible químic bàsic fonamental i amb baixes emissions de carboni.