En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, Europe Direct Tarragona i l’empresa de serveis educatius i menjadors escolars Mou T Serveis i Lleure han presentat el projecte Fruitina, una proposta pionera que es començarà a implementar a l’escola El Carme de Tarragona i s’oferirà a la resta d’escoles de la ciutat. La campanya es durà a terme també a altres poblacions del Camp de Tarragona com Puigpelat, Nulles, Salou, Reus i Pallaresos on Mou T Serveis i Lleure està present.
Aquesta iniciativa pretén conscienciar els més petits sobre l’impacte econòmic, social i ambiental del malbaratament alimentari, un problema que a Europa suposa la pèrdua de 88 milions de tones d’aliments anualment.
De la mà de Fruitina, una superheroïna creada per inspirar els infants a valorar els aliments més enllà de la seva aparença i mitjançant activitats lúdiques i material visual atractiu, els nens i nenes aprendran que les fruites i verdures imperfectes o madures, també són aprofitables i saboroses, fomentant la seva creativitat a la cuina.
El projecte constarà de tres punts claus. En primer lloc, la implementació de “La Gran Missió”, que durant una setmana, els alumnes que fan ús del menjador escolar mesuraran les restes de menjar comestible sobrant de cada dia i enregistraran aquestes dades. L’objectiu és quantificar el malbaratament i fer visible el seu impacte. El segon punt serà la reflexió i debat on l’alumnat participarà de sessions guiades per monitors i monitores i es reflexionarà sobre la importància de no llençar menjar, el seu impacte ambiental i com poden contribuir a reduir-lo. L’últim dels punts serà el de visualitzar els resultats. Per ajudar els infants a entendre la magnitud del malbaratament, es traduiran els quilos de menjar malgastat conceptes visuals per a poder representar de manera clara els aliments desaprofitats.
Amb aquest projecte i amb l’ajuda de Fruitina, es vol promoure aquest model educatiu que busca inculcar valors de respecte pel menjar i sostenibilitat. L’objectiu final és que els infants es converteixin en agents de canvi, capaços de transmetre aquests valors a les seves famílies i a la comunitat.
Tarragona fa així un pas endavant en la lluita contra el malbaratament alimentari, amb la visió de crear un futur més sostenible i conscient.