Posar les persones per davant de l’economia i prioritzar una educació accessible a tothom són les principals peticions que la ciutadania tarragonina fa a l’Europa del futur.

La Conferència sobre el Futur d’Europa és el fòrum per reflexionar sobre el rumb que ha d’agafar la Unió Europea. El Parlament Europeu, el Consell i la Comissió Europea s’han compromès a escoltar la ciutadania europea i a donar seguiment, en el seu respectiu àmbit de competència, a les recomanacions formulades.

Europe Direct Tarragona, el punt d’informació i assessorament que té l’Ajuntament de Tarragona a disposició de la ciutadania per tot allò que està relacionat amb la Unió Europea, ha convocat un espai obert de participació ciutadana perquè els tarragonins pugui debatre sobre els reptes i les prioritats que ha de marcar-se Europa per als propers anys en relació a la transició ecosocial, vida digna, feminisme i inclusió social.

Han estat prop d’una cinquantena de persones, les que han participat d’aquesta sessió que s’ha celebrat al Centre Cívic de Sant Salvador. La convocatòria ha estat dinamitzada per la cooperativa El Far i ha permès treballar en 3 grans grups que han assumit dos blocs de treball.

En primer lloc, a partir d’un conjunt d’imatges i fotografies seleccionades, les persones participants han valorat què volen i què no volen per al futur d’Europa. Un cop escollides, les imatges han servit per aterrar propostes i reptes que han considerat que Europa ha de liderar per als propers anys.

Algunes de les més destacades han estat:

  • Considerar la inclusió com un model de relació d’iguals entre persones, no com una voluntat.
  • Educació com a peça clau per a construir una ciutadania crítica, que pugui prendre decisions i involucrar-se amb els grans reptes.
  • Educació en valors des de tots els àmbits de la vida: escola, família, ciutat, etc.
  • Més mesures per fiscalitzar els Estats que no compleixen amb la normativa.
  • Millorar el sistema d’acollida de les persones refugiades que arriben a Europa i per poder-los oferir segones oportunitats de vida.
  • Europa com a líder mundial ambiental en la reducció d’emissió de gasos i en el respecte per l’ecologia, la sostenibilitat i la reducció de residus.
  • Fomentar el consum responsable.
  • Accessibilitat de totes les persones a l’àmbit digital sense oblidar la població sènior.
  • Fomentar la mobilitat sostenible i, alhora, millorar la xarxa de transport públic.
  • Garantir la llibertat d’expressió.
  • Promoure empreses d’impacte social.
  • Aplicar la llei de transparència.

En total han estat fins a 65 propostes, les que Tarragona traslladarà a la Conferència sobre el Futur d’Europa durant els propers dies. Europe Direct Tarragona serà l’encarregada de fer-ho. L’organització d’aquest espai participatiu i de debat és una de les prioritats del pla de treball d’Europe Direct Tarragona proposat per aquest any.

La Conferència sobre el Futur d’Europa aprovarà, aquesta primavera 2022, unes conclusions que definiran l’Europa dels propers anys.