Inauguració del Mòdul Jean Monnet a l’URV a càrrec de Marta Domènech, responsable de l’Oficina Europe Direct Tarragona.

La URV impartirà formació sobre les polítiques socials de la Unió Europea per combatre la pobresa a través d’un Mòdul Jean Monnet, que la Comissió Europea ha concedit a la Universitat per tres cursos (2017-18, 2018-19 i 2019-20). El mòdul porta per títol “Els reptes de la UE en l’agenda social: pobresa, desigualtat i inclusió social”, i estarà coordinat pel director de la Càtedra d’Inclusió Social de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, el professor Angel Belzunegui. El Mòdul Jean Monnet, que s’inclou dins l’assignatura de Treball Social “Estructura de la població i anàlisi de les desigualtats”, ha començat aquest 15 de setembre i consta de tretze sessions, set de les quals seran obertes al públic.

Europe Direct apropa Europa a la Universitat

La inauguració del Mòdul Jean Monnet el divendres passat va anar a càrrec de Marta Domènech, responsable de l’oficina Europe Direct Tarragona. Precisament, una de les institucions amb qui més col·labora Europe Direct Tarragona és la Universitat Rovira i Virgili (URV), amb la qual organitza diverses activitats al llarg del curs acadèmic.

Pel que fa al mòdul Jean Monnet, les sessions del curs tindran lloc cada divendres al campus Catalunya i tractaran de l’agenda social i les polítiques de la Unió Europea per combatre l’exclusió social i la pobresa. A les sessions obertes al públic es debatrà i s’exposaran, per exemple, les polítiques territorials de benestar a Europa o els programes de la UE sobre igualtat de gènere. El professorat del mòdul està format per Santiago Castellà (URV), Francesc Valls (URV), Francisco Ayala (URJC), Hilde Sánchez-Morales (UNED), Lina Gálvez (UPO), Luis Moreno (CSIC), Eloísa del Pino (CSIC), Inma Pastor (URV), Paloma Pontón (URV) i Angel Belzunegui (URV), que fa les tasques de coordinador del mòdul.

Els mòduls Jean Monnet són finançats per la Comissió Europea a través del programa Erasmus + amb l’objectiu d’oferir cursos sobre qüestions específiques de la UE, com el regionalisme, el diàleg intercultural o les relacions internacionals i la diplomàcia. En definitiva, es tracta de promoure l’excel·lència en l’ensenyament i la recerca en l’àmbit dels estudis sobre la Unió Europea arreu del món.
Aquesta és la primera edició del mòdul, que es repetirà els propers dos cursos: 2018-2019 i 2019-2020.

Orígens i objectius
La Unió Europea va iniciar el Programa Jean Monnet el 1989, i actualment és present en 72 països, on més de 700 universitats ofereixen Cursos Jean Monnet com a part de la seva oferta acadèmica. En l’actualitat existeixen en el món 162 Centres Jean Monnet, 875 Càtedres Jean Monnet i més de 1.000 Mòduls Jean Monnet d’Estudis Europeus. Aquests projectes porten el nom de Jean Monnet, considerat el Pare d’Europa, i agrupen 1.500 professors, i arriben a comptar amb 500.000 estudiants cada any. El Programa Jean Monnet busca fomentar l’ensenyament, la investigació i la reflexió en àrees relacionades amb la integració europea, no només en universitats europees, sinó també d’arreu del món.

Per a més informació sobre aquestes sessions clica aquí.