Aquest dissabte es compleixen 30 anys de la caiguda del mur de Berlín, símbol de la Guerra Freda i també d’una Europa dividida. Molts europeus tenim a la retina les imatges d’aquella nit del 9 de novembre, amb milers de persones enfilades i creuant a l’altre costat del mur que havia dividit Berlín en dues zones infranquejables, i que després de 28 anys els ciutadans aconseguien esfondrar, fins i tot a cops de martell, buscant la tan anhelada llibertat.

Aquells fets històrics van marcar el futur de la Unió Europea. La caiguda del comunisme va apropar l’Europa central i oriental als seus veïns occidentals, assentant els fonaments de l’Europa sense fronteres que coneixem avui dia i reafirmant el desig de pau i prosperitat com a essència i leitmotiv de la UE ja des dels seus inicis, com a Comunitat Europea del Carbó i de l’Acer (CECA), l’any 1950.

Des d’un primer moment el Parlament Europeu va donar suport a la reunificació alemanya, i només dues setmanes després el canceller Helmut Kohl es dirigia a l’Eurocambra per demanar la solidaritat europea amb els països de l’Est i proclamar que “la unitat d’Alemanya només es podrà realitzar si progressa la unitat d’Europa”. El 1989 eren 12 països membres, avui en són 28, a l’espera del que acabi decidint el Regne Unit. Us convidem a veure el discurs íntegre en aquest enllaç.

Rercorda que pots seguir tota l’actualitat europea al nostre blog Directe a Europa, i en els nostres perfils de xarxes socials a Facebook, Twitter i Instagram.