La Unió Europea ha pres diverses mesures per continuar avançant en la igualtat salarial entre dones i homes.

El 4 de novembre se celebra el Dia Europeu de la Igualtat salarial, coincidint amb el dia de l’any a partir del qual les dones deixem de percebre el nostre salari, de manera simbòlica, respecte als companys homes que fan la mateixa feina. Això vol dir que les dones treballem 58 dies gratis de mitjana l’any.

Aquest dilluns doncs, les ciutadanes europees tenim molt camí encara per reivindicar la igualtat salarial. I és que el salari de les dones europees és encara un 16% més baix que els homes, una xifra millorada només un 0,2% respecte a l’any passat i que és insuficient per una societat on la Igualtat és un dels seus principis fonamentals.

Per això, el vicepresident primer Frans Timmerans, la comissaria d’Ocupació, Assumptes Socials, Capacitats i Mobilitat Laboral; Marianne Tyssen, i la comissaria de Justícia, Consumidors i Igualtat de Gènere; Věra Jourová, han fet aquesta declaració conjunta amb motiu del Dia Europeu:

“Seixanta anys després que el principi d’igualtat de retribució quedés consagrat en els Tractats Europeus, les dones de tota Europa segueixen sense veure adaptada la legislació a la realitat del seu dia a dia. En comparació als seus companys de treball, les dones europees treballen sense cobrar durant dos mesos de l’any, i els avenços per posar fi amb aquesta situació són encara massa lents.

Malgrat que en els últims cinc anys hem anat fent passos en la bona direcció, cal fer-ho més i més despresa. És el que els nostres ciutadans esperen de nosaltres.

Nou de cada deu ciutadanes europees, tant dones com homes, consideren inacceptable que la retribució de les dones sigui inferior a la dels homes per fer la mateixa feina.

El coneixement és poder i, per tant, com més transparència al voltant de les causes subjacents de la bretxa salarial, millor la podrem abordar. La transparència salarial és important per poder ser capaços de detectar els casos de discriminació salarial i perquè els empleats i els clients puguin treure les seves pròpies conclusions i actuar en conseqüència. De fet, el 64% dels europeus han declarat estar a favor de la publicació del salari mitjà segons el lloc de treball i gènere en la seva empresa.

La transparència salarial, conjuntament amb altres solucions com la distribució equitativa de les responsabilitats familiars entre homes i dones (possible segons la Nova Directiva de la UE sobre els permisos parentals i per als cuidadors), ens ajudaria a abordar les causes profundes de la bretxa salarial entre homes i dones.

Per tant, rebem amb satisfacció l’anunci de la presidenta electa, Von der Leyen, de posar sobre la taula les mesures que introdueixin la transparència salarial, amb caràcter vinculat, durant els primers 100 dies del seu nou mandat.

Hem de seguir lluitant contra la bretxa salarial entre homes i dones, en benèfic d’una mà d’obra més eficaç i d’una societat més justa.”

Dilluns 4N es visibilitzarà de nou aquesta desigualtat amb l’objectiu de posar-hi fi. Mentre són diverses les mesures que ha pres Europa per avançar en aquest camí: prioritzar la igualtat de gènere com a objectiu per a l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible; o desenvolupar el Pla d’Acció “Abordar la bretxa salarial entre homes i dones”, i legislar sobre aquest tema. Podeu ampliar més informació del que està fent la UE en el camp de la bretxa salarial en aquest enllaç.

Rercorda que pots seguir tota l’actualitat europea al nostre blog Directe a Europa, i en els nostres perfils de xarxes socials a Facebook, Twitter i Instagram.