La Càtedra Universitat i Regió del Coneixement de la Universitat Rovira i Virgili (URV) dedica l’article central de la seva darrera newsletter a analitzar la política regional europea i el paper de Catalunya i Tarragona en la realitat comunitària, en un article titulat “La Unió Europea i les seves regions”, escrit pel director de la Càtedra, Francesc Xavier Grau.

Grau, exrector de la universitat tarragonina i actualment Director Acadèmic de la Global University Network for Innovation (GUNI), destaca l’esperança que suposa el model de societat de la UE, basat en la justícia social, per a la resta del món i reivindica el concepte de ciutadania europea, més enllà del preponderant paper dels Estats.

L’autor repassa la història de la Unió, des del Tractat de Roma (1957) fins a l’actualitat, amb les diferents ampliacions i reptes. Parla en el seu article de com les principals polítiques d’inversions de l’actual Govern de la UE (2014-2020) estan enfocades a atendre les necessitats de desenvolupament de les diverses regions, i cita programes com el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), el Fons de Cohesió (FC) i el Fons Social Europeu per analitzar l’important impacte d’aquestes inversions en camps com l’educació, l’ocupació, l’energia, el medi ambient, la recerca i la innovació.

Catalunya i Tarragona, regions europees

L’article acaba amb dades sobre Catalunya i Tarragona, citant fonts de l’Eurostat, l’extensa i molt detallada base de dades estadístiques sobre els estats i les regions a la que podeu accedir a través d’aquest enllaç. Catalunya se situa com la quarta regió quant a població, amb gairebé 7,5 milions d’habitants, per darrere de Île de France, Lombardia i Andalusia; i la cinquena en el rànquing del PIB, després de Île de France, Lombardia, Oberbayem i Rhòne-Alpes.

Per consultar més dades o aprofundir en aquesta temàtica, us convidem a llegir íntegrament l’article de Francesc Xavier Grau tot consultant la newsletter, que porta per títol Catalunya Sud, Regió del Coneixement, tota una declaració d’intencions del paper de la Càtedra en el territori.

Podeu seguir l’actualitat de l’oficina Europe Direct Tarragona a través del nostre perfil de twitter @EuropeDirectTGN i a la nostra pàgina facebook, o subscrivint-vos al nostre blog i newsletter.