Logo del Centre EDTGN.

La Comissió Europea ha renovat el conveni amb el Centre Europe Direct Tarragona durant tres anys més. Aquesta col·laboració donarà continuïtat a la seva activitat apropant les institucions i la legislació de la Unió Europea (UE) als ciutadans: particulars, empreses, professionals, escoles…, tal i com ha vingut fent els darrers anys, gràcies a l’aposta europeista de l’Ajuntament de Tarragona al territori.

Ho farà, com fins ara, a través de l’edició de publicacions i material didàctic, assessorament, organització de jornades, debats, xerrades i activitats… sobre qualsevol qüestió relacionada amb la Unió, com per exemple, quines opcions tenen els joves per estudiar i/o treballar en qualsevol dels Estats membres de la UE? Com pot ajudar la UE a les empreses i als emprenedors? Com funcionen i quines són les institucions europees?

La seva tasca d’informació ha estat valorada molt positivament i per això ha estat seleccionada com un dels punts d’informació europea per al període 2018-2020 juntament amb altres 35 centres entre un total de 66, que es presentaven a tot l’estat espanyol. A més, a partir d’ara i durant els propers tres anys, en que estarà vigent el conveni, té la voluntat d’arribar més enllà de la ciutat de Tarragona, ja que la subvenció s’ha incrementat dels 25.000 als 31.350 euros l’any, el màxim que es concedeix a aquests centres d’informació de la Unió.

Més de 500 centres Europe Direct a tota la UE
La Comissió Europea és present a tots els Estats membres a través d’aquesta xarxa de centres, que tenen l’objectiu d’informar i apropar als ciutadans les polítiques de la Unió Europea. El Centre Europe Direct TGN forma part d’aquesta Xarxa de Centres d’Informació des de l’any 2009. A tota Europa són més de 500 punts d’informació repartits pels 28 estats membres. A Catalunya, a el centre de Tarragona, s’hi han de sumar les de Girona, Lleida i Barcelona.

El centre ha presentat el nou personatge Ateneu l’Europeu, dins la seva oferta d’activitats.

En aquesta tasca de difusió, el centre europeu de Tarragona organitza activitats durant tot l’any i enfocades a diferents públics, tot i que els escolars i els mestres són la prioritat. De fet, una de les propostes estrella d’Europe Direct TGN és el Joc de l’Oca d’Europa, que va presentar el 2016. Sota el lema Tira el dau i descobreix Europa”, infants i joves poden aprendre sobre la Unió, els Estats membres i les seves institucions de manera lúdica i divertida. Per complementar aquesta activitat, el centre ha presentat recentment també Ateneu l’Europeu, un nou personatge per dinamitzar el joc l’oca però també per donar a conèixer els valors fonamentals de la Unió: Dignitat, Igualtat, Solidaritat, Ciutadania, Justícia i Llibertat, en aquest cas a través d’un espectacle de màgia i música.

Treball conjunt amb institucions del territori
Algunes d’aquestes activitats EDTGN les fa en col·laboració amb altres institucions i entitats del territori, com ara la Universitat Rovira i Virgili (URV), juntament amb la qual organitzen, el cicle #eurotertúlies per parlar sobre qüestions d’Europa en un ambient distès. També amb la URV, va participar al desembre en la III Jornada
d’Emprenedoria Social; en l’organització del Mòdul Jean Monnet sobre polítiques de la UE contra la pobresa; o fa tot just una setmana en el Curs sobre igualtat de gènere, dirigit al professorat de secundària i cicle superior de Primària, entre altres.

Una altra de les institucions amb les quals col·labora és l’Ajuntament de Tarragona: a la tardor, va donar suport al Dia Europeu de Conscienciació de l’Aturada Cardíaca, que se celebra el 16 d’octubre; i més recentment, a la iniciativa “Fer Salut Mola” per fomentar hàbits saludables entre els escolars de 8 i 9 anys, i en el qual ja hi han participat 225 alumnes de set escoles de Tarragona, entre altres iniciatives.

També present a les xarxes
L’atenció als ciutadans es presencial, i també a través de la xarxa, on Europe Direct Tarragona disposa d’un bloc on es pot seguir l’actualitzat europea al territori, així com totes les iniciatives que s’organitzen des del centre europeu. Entre aquesta actualitat, la celebració dels 30 anys del programa de beques Erasmus, l’any passat, amb la participació en un vídeo de joves tarragonins que han viscut l’experiència o estaven a punt de viure-la. També altres iniciatives d’àmbit més transnacional, com el WIFI4EU del Parlament Europeu per oferir wifi gratuït a espais públics com biblioteques, hospitals, parcs i museus; l’arribada de la fi del roaming, per poder realitzar o rebre trucades des de qualsevol Estat membre de manera gratuïta, entre altres. De tot això i molt més, Europe Direct Tarragona se’n feia ressò a les xarxes socials, a través d’una pàgina facebook amb 1.300 seguidors i els seus més de 1.200 seguidors del seu perfil twitter.

I a partir d’ara…

Cartell de la V Simulació del Parlament Europeu a Tarragona el 21 de març.

Aquest 2018 Europe Direct TGN continua amb la seva activitat, i enceta l’any amb la cinquena edició de la Simulació del Parlament Europeu, una jornada que cada any té millor acollida i on els estudiants universitaris i de batxillerat del territori tenen l’oportunitat de convertir-se en eurodiputats per un dia i conèixer en primera persona com funciona aquesta institució. A la Simulació i les activitats amb la Universitat, se suma la tradicional celebració del Dia d’Europa, el 9 de maig, quan el centre coordina una programació que inclou xerrades, concerts, debats o exposicions. I també un programa per a les escoles consolidat, on a partir d’ara, a més del joc de l’oca i les xerrades, compta amb la dinamització del personatge Ateneu l’Europeu perquè els més petits descobreixin els valors europeus.

Igualment, aquest 2018 EDTGN  se sumarà a l’Any Europeu del Patrimoni Cultural amb activitats pròpies i alguna sorpresa a les xarxes socials que descobrireu si seguiu de ben a prop el bloc Directe a Europa i els nostres perfils a les xarxes socials: pàgina de Facebook i el perfil @EuropeDirectTGN a twitter.