Al #veusquenoveus i els diferents actes commemoratius que se celebren arreu del territori amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora, se sumen també iniciatives en l’àmbit europeu per reivindicar el paper de la dona en la societat i el mitjans de comunicació dels 28 estats membres de la Unió Europea (UE), entenent la igualtat de gènere com a factor clau per a una societat justa i democràtica. Així ho veu la gran majoria dels ciutadans europeus.
Què pensen els europeus sobre la Igualtat de gènere
Segons dades de l’Eurobaròmetre de la Comissió Europea per conèixer l’opinió pública dels europeus, un 91% dels ciutadans de la UE coincideixen a afirmar que la igualtat de gènere és important per una societat justa i democràtica, i estan a favor de polítiques igualitàries com la baixa de paternitat. Fins a 8 de cada 10 europeus consideren la igualtat un tema important per a ells a títol personal, i el 85% creuen que és important que formi part de l’agenda pública per avançar en les mateixes oportunitats per a homes i dones. El 87% dels ciutadans de la Unió creuen que la igualtat és un factor important per a les empreses i l’economia. Els europeus se senten representants políticament a les seves institucions tan per un home com per una dona, però més de la meitat de la població (54%) diu que hi hauria d’haver més dones involucrades en la presa de decisions de la UE.
Amb tot, un 73% d’europeus i europees creuen que les dones dediquen més temps a les feines de casa, i tenen raó, ja que de mitjana les dones en dediquen 21 hores a la setmana mentre que els homes només 9. A més, les dones cobren un 16% menys per fer la mateixa feina que un home, segons l’Eurostat.
Iniciatives conjuntes de la UE amb la ONU
La igualtat de gènere és un dels objectius de l’agenda del desenvolupament 2030 de Nacions Unides, amb la qual la UE està compromesa. De fet, aquest 8 de març s’inicia una campanya conjunta per sensibilitzar la societat del paper que juga cadascú i l’impacte de la violència contra les dones i les nenes arreu del món: #HerStoryOurStory, que inclou un videojoc online que desafia els jugadors a reflexionar com reaccionarien en diferents situacions compromeses.
La campanya s’engloba dins de la Iniciativa conjunta Spotlight que té com a objectiu eliminar totes les formes de violència envers les dones i les nenes, repte clau de l’agenda 2030 per al desenvolupament sostenible. En podeu seguir tota l’actualitat sota l’etiqueta #SpotlightENDViolencia.
Podeu seguir el Dia Internacional a Europa a les xarxes socials les etiquetes #IWD2018, #DiaDones2018, #EU4Women. Des de EDTGN ens sumem a les reivindicacions del Dia Internacional de la Dona treballadora, i en la lluita sobre la igualtat de gènere. I recordeu que podeu seguir tota la nostra activitat a través de Facebook, Twitter, i blog.