Ara que estem en plena temporada de vacances és interessant recordar algunes qüestions a tenir en compte a l’hora de viatjar dins de la UE. Així, cal remarcar que els passatgers de qualsevol transport (avió, autobús, vaixell o tren) tenen uns drets i unes indemnitzacions contemplades a la legislació europea en cas d’imprevistos, com ara la denegació de l’embarcament, retards, cancel·lacions o pèrdues d’equipatge. Uns drets que també s’apliquen dins del nostre país, com a Estat membre. Pots aprofundir en aquesta qüestió en l’article sobre els drets dels passatgers que vam publicar fa pocs dies.
Targeta Sanitària Europea
És important recordar que la targeta sanitària europea permet accedir a l’atenció sanitària pública durant una estada temporal en qualsevol dels 28 països de la Unió, a més d’Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa. El document es pot demanar a les oficines de la Seguretat Social de cada país (pots accedir al directori de les oficines que hi ha a Espanya aquí) o a través d’Internet. Té una validesa de dos anys i, tot i que no és obligatòria, sí que és recomanable sol·licitar-la per viatjar a la UE. En aquest enllaç trobaràs més informació i podràs sol·licitar la targeta.
Ús del telèfon mòbil a la UE
Pel que fa a l’ús del mòbil en països de la UE (ja sigui per les trucades, missatges de text o connexió a Internet), des del 30 d’abril d’aquest any s’han rebaixat considerablement les tarifes, i a partir del 15 de juny del 2017 està previst que es deixin d’aplicar costos per itinerància o roaming. Trobaràs tots els detalls a la taula d’aquesta pàgina web.
Finalment, i encara lligat a les comunicacions, val la pena recordar que el 112 és el número europeu d’urgències que es pot marcar gratuïtament des de qualsevol telèfon fix o mòbil a tota la UE. Una trucada que contacta directament amb la policia, l’ambulància o els bombers. També existeix un número específic en cas de desaparició d’un menor, el 116000.
Trobaràs més informació per viatjar per Europa al Portal de la Unió Europea.