La Comissió ha obert una consulta pública sobre la normativa de serveis digitals anunciada per la presidenta Von der Leyen en les seves orientacions polítiques i en la Comunicació de la Comissió “Configura el futur digital d’Europa”, del passat 19 de febrer.

La consulta vol recaptar opinions, proves i dades de persones, empreses, plataformes en línia, el món acadèmic, la societat civil i totes les parts interessades per contribuir a configurar la futura normativa de serveis digitals i tracta qüestions com ara la seguretat en línia, la llibertat d’expressió, l’equitat i la igualtat de condicions de competència en l’economia digital.

La vicepresidenta executiva, Margrethe Vestager, ha declarat que “internet brinda als ciutadans i a les empreses grans oportunitats, a les que van aparellats els riscos derivats de treballar i interactuar en línia. Ara demanem les opinions dels ciutadans i les parts interessades sobre la manera d’elaborar un marc regulador modern en matèria de serveis digitals i plataformes en línia a la UE. Moltes d’aquestes qüestions incideixen en la vida quotidiana dels ciutadans i aspirem a construir un futur digital segur i innovador amb sentit per a ells”.

Per la seva banda, el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, ha declarat que “les plataformes en línia tenen un paper fonamental en la nostra vida, la nostra economia i la nostra democràcia. Aquesta funció suposa també una major responsabilitat, que tan sols pot assumir-se en el marc d’una normativa moderna sobre els serveis digitals. Escoltarem totes les opinions i aconseguirem assolir l’equilibri apropiat entre una Internet segura per a tots que protegeixi la llibertat d’expressió i la garantia de l’existència d’un marge per innovar en el mercat únic de la UE”.

La consulta fa referència a les dues sèries de mesures anunciades per la Comissió en el marc de la normativa sobre serveis digitals. La primera fa referència als fonaments de la Directiva sobre el comerç electrònic, i en particular a la lliure prestació de serveis digitals a tot el mercat únic de la UE, de conformitat amb les normes de el lloc d’establiment i una àmplia limitació de la responsabilitat pels continguts creats pels usuaris. L’objectiu és establir normes més clares i modernes sobre el paper i les obligacions dels intermediaris en línia, inclosos els de països tercers amb activitats a la UE, així com un sistema de governança més eficaç per vetllar perquè aquestes normes es apliquin correctament en tot el mercat únic de la UE, garantint a el mateix temps el respecte dels drets fonamentals.

D’altra banda, la segona mesura aborda la qüestió de les condicions equitatives de competència en els mercats digitals europeus, l’accés està actualment en mans de poques grans plataformes en línia que actuen com a “guardians d’accés”. S’estudiaran normes dirigides a fer front a aquests desequilibris de mercat, per tal de vetllar perquè els consumidors tinguin les majors possibilitats d’elecció i que el mercat únic de serveis digitals de la UE segueixi sent competitiu i estant obert a la innovació.

A més, la Comissió també aprofita aquesta ocasió per consultar sobre altres qüestions relacionades amb les plataformes en línia, com les oportunitats i els reptes a què s’enfronten els treballadors autònoms a l’hora de prestar serveis a través d’aquestes plataformes.

La consulta estarà oberta fins al 8 de setembre i pots accedir-hi clicant aquí