El 31 de gener es va celebrar “El teu consum pot canviar el món!”, una celebració conjunta dels centres educatius de Tarragona del Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP).

Aquest és un acte del projecte d’Educació per la Pau, organitzat per l’Ajuntament de Tarragona, amb la participació de la Conselleria d’Educació –a través de l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona- Projecte Educatiu de Ciutat-Ciutat Amiga de la Infància–, de la Conselleria de Cooperació i el Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat de Tarragona i Europ Direct, impulsat pel Grup de Tarragona de la Xarxa d’educadores i educadors per a una Ciutadania Global i gràcies a la implicació i el treball dels centres educatius participants, enguany el Col·legi La Salle Torreforta, l’Escola Pau Delclòs, l’Escola de Pràctiques, les Escoles d’Educació Especial Estela, Sant Rafael i Solc, l’Institut Pons d’Icart, l’Institut Torreforta i l’Escola Municipal de Música de Tarragona.

Aquest curs hem celebreat la 10a edició del projecte “Educació per la Pau i celebració conjunta del DENIP”. Un projecte que planteja línies de treball sobre l’educació per la Pau, que puguin ser desenvolupades i assumides pel major nombre d’escoles de la ciutat, a través d’activitats compartides i de l’avaluació de les mateixes.

Durant aquests 10 anys s’han anat desenvolupant propostes que, cada vegada més, han volgut posar en el centre de les accions a l’alumnat, implicant-lo i facilitant el seu posicionament front a qüestions i problemes de la nostra societat. Hem treballat la Pau com a concepte, la crisi dels refugiats, la convivència, la diversitat, las desigualtats de gènere, la violència masclista, la crisi climàtica o el desenvolupament sostenible entre altres temes.

Per aquest curs la proposta s’ha centrat en el desenvolupament sostenible i el consum responsable, tenint en compte la importància i els efectes que té l’actual model de consum a nivell social i ambiental. Creiem que és molt important portar aquesta reflexió a l’alumnat, fent-nos preguntes en relació al nostre consum, la procedència dels productes, el malbaratament dels mateixos, la nostra petjada ecològica amb els nostres hàbits de consum… Plantejant-nos què podem fer cadascú de nosaltres per a contribuir a minimitzar els efectes, tant ambientals, com socials. Com a consumidors, hem de prendre consciència del gran poder que hi ha darrere les nostres compres, cosa que sovint ens passa desapercebuda. El consum no és únicament un mitjà de supervivència, sinó també una forma de relacionar-se i comunicar-se amb un mateix i amb els altres. Per això, cal avançar cap a un consum alternatiu i responsable, basat en tres pilars fonamentals: un consum d’acord amb valors ètics, un consum solidari amb els exclosos de la ‘mà invisible del mercat’ i un consum ecològic que tingui en compte l’impacte mediambiental.

Com diu Arcadi Oliveres en el seu darrer llibre Paraules d’Arcadi. Què hem après del món i com podem actuar, publicat tot just abans de la seva mort aquest passat 2021, “No cal canviar la muntanya de cop. Tampoc podem. Cal anar canviant l’actitud dia a dia. Jo sempre he dit que la nostra actitud com a consumidors pot produir canvis”. Ens hem de preguntar què podem fer cadascú de nosaltres. Canviar les nostres pràctiques i els nostres hàbits dins i fora de casa, per tal de contribuir a la justícia social. “Molta gent petita, en llocs petits, fent coses petites, transformen el món”, en paraules d’Eduardo Galeano. Per això el lema utilitzat per l’acte del DENIP 2022: “EL teu consum pot canviar el món!”

L’acte conjunt de celebració del DENIP és una de les activitats realitzades dins del projecte i té com a objectiu posar en comú els diferents treballs, que els centres educatius han fet durant el primer trimestre del curs, així com compartir reflexions i propostes entorn a l’educació per la pau. Aquest acte es celebra cada any en el marc del Palau Firal i de Congressos de la ciutat i congrega a tot l’alumnat i professorat participant. Com el curs passat, però, degut a la situació provocada per la pandèmia, l’acte es podrà seguir virtualment i en podrà gaudir tothom que ho desitgi.

L’acte ha comptat amb la presencia i salutació del conseller d’Ensenyament de l’Ajuntament de Tarragona, Manel Castaño i de la representant de la Xarxa d’educadores i educadors per a una Ciutadania Global de Catalunya, Assumpta Zapata. El projecte continuarà durant la resta del curs i té previst realitzar durant el mes de maig una activitat, també conjunta, a l’“Anella verda” de Tarragona i la presentació de l’Exposició dels 10 anys del projecte.

Què és el DENIP?

El DENIP és una iniciativa d’Educació No-violenta i Pacificadora, difosa internacionalment, impulsada fa més de 40 anys pel mestre mallorquí Llorenç Vidal i es considera l’experiència més important d’Educació per a la Pau del nostre temps. Es celebra el 30 de gener. 30 de gener en commemoració de la mort del líder pacifista Mahatma Gandhi (2 d’octubre de 1869-30 de gener de 1948).

El dia 30 de gener de l’any 1948, Gandhi va ser assassinat per un extremista hindú, un home de la seva mateixa cultura i religió. Gandhi deia que la Índia havia de ser un país de convivència entre les diferents cultures i religions, va alliberar la Índia de la colonització britànica i va treballar durament per la convivència entre els hindús i els musulmans. L’home que el va matar no acceptava fer la pau amb la resta de cultures que convivien a la Índia. El DENIP vol recordar i fer viure a les futures generacions la necessitat de l’educació per la tolerància, la solidaritat, el respecte als Drets Humans, la no violència i la pau.

Moltes escoles celebren actes diversos en els seus centres, que tenen per objectiu, entre d’altres, sensibilitzar que la pau és molt més que l’absència de guerres i baralles, conèixer i familiaritzar-se amb els conceptes de no-violència, pau positiva i procediments de reivindicació no-violenta, dels drets humans, conèixer persones que lluiten per la pau i per la justícia al món i aprendre a resoldre els conflictes de manera pacífica i dialogant.

Malgrat que el dia de la celebració és un de sol, el DENIP propugna una educació permanent en i per a la concòrdia, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans, la no-violència i la pau. És aquest, també, un dels objectius principals del grup de treball “Educació per la Pau” de Tarragona.

Objectiu general del projecte “Educació per la Pau”

Aquesta proposta vol convertir-se en un compromís de la comunitat educativa de Tarragona –dins del Projecte Educatiu de Ciutat i com a Ciutat Educadora–, en l’Educació per la Pau, del qual la celebració conjunta del DENIP és, tant sols un acte simbòlic compartit i de participació amb la ciutadania del treball realitzat a les aules.

La cultura de pau és un conjunt de valors, actituds i comportaments que reflecteixen el respecte a la vida, a l’ésser humà i la seva dignitat. La cultura de pau posa en primer plànol els drets humans, el rebuig a la violència en totes les seves formes i l’adhesió als principis de llibertat, justícia, solidaritat, igualtat i tolerància, així com la comprensió entre els pobles, els col·lectius i les persones. La pau és, a més de l’absència de violència directa, que hi hagi relacions equitatives entre les persones, que hi hagi justícia social, respecte dels drets humans i estat de dret, etc. La pau no és un estat, sinó un procés que pot millorar constantment les relacions entre les persones i les condicions estructurals.

Construir la pau i posar fi a la cultura de la violència és una responsabilitat de totes les persones, i per això és necessària una educació que valori i promogui les actituds no-violentes en tots els àmbits de les nostres relacions. Actituds que afavoreixin la cooperació, que valorin la igualtat entre els gèneres, la riquesa de la diversitat i que busquin la comunicació efectiva i empàtica, promovent la participació democràtica i activa de la ciutadania per a la construcció d’un món més just i sostenible.

Tenim un món que genera desigualtats (econòmiques, socials, de gènere, culturals…) i estem patint una gran degradació mediambiental. És necessari proposar un model que posi la vida de les persones i la conservació del planeta en el centre de l’acció, per construir un món millor, més just i més igualitari, que són alguns dels objectius de l’Educació per la Pau.

Com el curs passat, a més del projecte desenvolupat amb els centres educatius, s’ha portat a terme durant el primer trimestre la proposta de formació per al professorat “Taller sobre consum responsable”, organitzat per Cooperació de l’Ajuntament de Tarragona i durant aquest trimestre es realitzarà el curs “Formació per a professorat: 3 Itineraris d’Educació per la Justícia Global (Tèxtil, Electrònica Justa i Sobirania Alimentària)”, a càrrec del SETEM i patrocinat per Oxfam Intermón. Aquest curs compta amb la col·laboració de l’ICE de l’URV. Tota l’experiència de la proposta “Educació per la Pau i celebració conjunta del DENIP”està publicada a KAIDARA, el portal educatiu d’Oxfam Intermón: http://www.kaidara.org/es/Educacionparalapazydenip

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *