La Comissió ha publicat la convocatòria de tardor de DiscoverEU, gràcies a la qual 35.000 joves rebran un bo de ferrocarril per explorar Europa i la seva riquesa cultural.

La convocatòria ja és oberta a sol·licitants dels països del programa Erasmus+ fins el 25 d’octubre, a les 12.00 hores. Per obtenir un bo de viatge, es convida a presentar les candidatures al Portal Europeu de la Joventut i contestar un qüestionari amb cinc preguntes, més una de desempat. Els qui hagin contestat correctament el qüestionari de selecció, sempre que hagin nascut entre l’1 de gener i el 31 de desembre del 2004, podran viatjar per Europa durant un màxim de 30 dies en el període comprès entre l’1 de març del 2023 i el 29 de febrer del 2024.

La comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, ha declarat: “2022 és l’Any Europeu de la Joventut i estem en un moment crucial de la història europea. Ens hem de centrar en les generacions més joves per oferir-vos la possibilitat d’ampliar els seus horitzons i construir un món més connectat i tolerant. Per això hi ha DiscoverEU. Gràcies als viatges, la joventut pot explorar la nostra diversitat, però també descobrir la gran quantitat de coses que ens assemblem”.

Amb l’Any Europeu de la Joventut 2022 s’ha multiplicat el nombre de bons de viatge. En total, aquest any s’ofereixen 70.000 bons. Ara, DiscoverEU forma part d’Erasmus+, per la qual cosa també poden presentar la candidatura participants d’Islàndia, Liechtenstein, Macedònia del Nord, Noruega, Sèrbia i Turquia.

Els qui rebin els bons continuaran beneficiant-se d’una targeta de descompte amb més de 40.000 possibilitats de descompte en transport públic, cultura, allotjament, alimentació, esport i altres serveis disponibles als països que l’accepten.

En el marc de l’Any Europeu de la Joventut, la Comissió ha engegat la iniciativa emblemàtica «La joventut descobreix la cultura gràcies a DiscoverEU el 2022». Per això, el 25 de maig del 2022 va començar a funcionar la Ruta de la Cultura de DiscoverEU. S’hi combinen diverses destinacions i aspectes de la cultura, com l’arquitectura, la música, les belles arts, el teatre, la moda i el disseny, entre d’altres. Els que viatgen amb DiscoverEU poden visitar les Capitals Europees de la Cultura, destinacions incloses a la prestigiosa Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO o llocs amb el Segell de Patrimoni Europeu. A més, fins i tot podran anar a llocs reconeguts amb el premi Ciutat Accessible, és a dir, ciutats que s’han superat per ser més accessibles per a totes les persones, de qualsevol edat, i sigui quina sigui la seva situació en quant a mobilitat o capacitat.

Les agències nacionals d’Erasmus+ donen suport a les persones joves mitjançant reunions informatives prèvies a la sortida, en què els ofereixen preparació per al viatge. Amb aquestes reunions, DiscoverEU vol promoure debats sobre la sostenibilitat, la cultura i la identitat europea, entre altres temes. A més, dins de l’Any Europeu de la Joventut, les agències organitzen les quedades DiscoverEU Meet ups, una iniciativa llançada l’estiu del 2022 que consisteix en un programa cultural interessant entre un i tres dies de durada per tots els països d’Erasmus+. Fins ara se n’han celebrat 49, i continuaran organitzant-se en els propers anys.

Atès que la inclusió social és una prioritat absoluta del programa Erasmus+, les persones amb diversitat o problemes de salut que hi participin poden anar acompanyades en els seus desplaçaments. A banda de les despeses de viatge, també es proporciona ajuda individual addicional. A més, aquest any les agències nacionals d’Erasmus+ estan engegant l’Acció d’Inclusió DiscoverEU, que permet a les organitzacions que treballen amb joves amb menys oportunitats sol·licitar una subvenció.

La Comissió fomenta els viatges sostenibles per ferrocarril. Per això s’han previst condicions especials per a joves de les regions ultraperifèriques, els països i els territoris d’ultramar, les zones remotes i les illes.