El projecte del Banc d’Espanya i la digitalització dels mercats són algunes de les resolucions pendents, que s’hauran de resoldre en els propers mesos

A finals de la setmana passada va arribar la resolució definitiva segons la qual l’Estat, a través del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat, ha atorgat una subvenció de 3 milions d’euros per a la rehabilitació i el manteniment del Fòrum de la Colònia procedents dels fons europeus Next Generation. L’anunci ja s’havia fet fa uns mesos. Tot i això, aquesta és la confirmació definitiva que permet activar tota la maquinària perquè l’actuació pugui posar-se en marxa com més aviat millor.

Els fons assignats per a aquest projecte representen pràcticament un terç dels ajuts que fins ara ha rebut l’Ajuntament de Tarragona procedent d’aquest Pla de Reactivació, Transformació i Resiliència, que va activar Europa per fer front a la crisi econòmica generada per la covid-19 . A hores d’ara, el volum de les subvencions concedides a l’administració local és de 10.840.688,7 euros, una xifra que permetrà accelerar unes inversions que en alguns casos estaven en cartera i en d’altres fins i tot en vies d’execució. “Això implica que tenim una resolució i que l’Ajuntament té els projectes adjudicats i en alguns casos han finalitzat, perquè podíem demanar els diners per a coses que estaven començades el 2020 i encara no s’havien acabat”, explica el regidor de Serveis Generals, Jordi Fortuny.

La part més significativa de la inversió correspon al Greenbelt’26, una iniciativa liderada des del departament de Medi Ambient, que inclou diferents actuacions al litoral tarragonins i les conques dels rius Francolí i Gaià. En aquest cas, els Next Generation aportaran una partida de 3,3 milions d’euros, que també inclouen el desmuntatge de la plataforma de formigó de la platja del Miracle, que era una reivindicació de les entitats ecologistes i mediambientalistes que serà finançada amb fons europeus.

La major part dels projectes han d’estar acabats i justificats el 31 de desembre de 2025

La compra de tres autobusos d’hidrogen, l’ampliació del pàrquing Torroja i la urbanització dels carrers López Peláez i Josepa Massanés són altres intervencions que es duran a terme en matèria de mobilitat sostenible. En aquest cas, la partida assignada també era de tres milions d’euros, cosa que ha permès finançar les obres de conversió en zona de vianants del carrer Canyelles.

A l’apartat d’actuacions que ja estan finalitzades també s’hi inclou la digitalització dels llocs de treball a l’Ajuntament per valor de 310.726,38 euros. Mentre que el projecte IRIS, que permetrà el canvi informàtic de l’administració local ha rebut gairebé 200.000 euros més. Sobre això, Fortuny afirma que «implica que arriben uns diners que en certa manera ja teníem, però ara ens permet aprofitar aquesta subvenció».

Cadascun d’aquests projectes s’ha tramitat individualment i les convocatòries depenen ministeris diferents o fins i tot d’administracions diferents, ja que en alguns casos són línies que ha obert directament la Generalitat. Això fa que cadascuna de les subvencions tingui uns terminis diferents quant a calendaris o sobre qui paga lIVA. «Cadascú té un pare i una mare», afegeix.

L’Ajuntament de Tarragona, no obstant, confia que la xifra rebuda fins ara es pugui incrementar els propers mesos, fins a arribar a doblar-se la quantitat rebuda. Sobre això, hi ha sis sol·licituds pendents de resolució més que en total sumen un import d’uns 50 milions d’euros, dels quals l’administració local calcula que podria rebre aproximadament uns 23 milions.

«No tenim perquè pensar que no ens ho donaran, perquè s’està tramitant molt bé i fins i tot estem repetint algunes convocatòries», certifica Fortuny. És el cas de la línia d’ajuts destinats a la mobilitat sostenible, que en aquesta ocasió vol abordar la implantació de la Zona de Baixes Emissions i per això s’ha presentat un projecte per valor d’1,4 milions d’euros.

La rehabilitació del Banc d’Espanya, per al Banc de la Ciència i el Coneixement (3 milions), o la digitalització dels mercats i el comerç són altres de les actuacions que estan esperant conèixer-se si obtindran els fons. En aquesta mateixa categoria s’inclou també la construcció de 223 habitatges públics a l’àmbit del Pla Parcial 10, una convocatòria que en aquest cas depèn de la Generalitat i suma més de trenta milions d’inversió.

«Hem de ser molt curosos amb tot el que sol·licitem, per complir els terminis»
Fortuny explica que el conjunt de les sol·licituds presentades responen a «actuacions que ja tenien els projectes executius fets o molt avançats per tal d’assumir-ne els terminis, que són molt precisos». El 31 de desembre de 2026 totes les actuacions han d’estar tancades i justificades a Brussel·les, cosa que significa que l’Ajuntament té fins al 31 de desembre de 2025 per rendir comptes davant del Govern estatal, amb l’excepció d’algunes convocatòries molt específiques. Per aquest motiu, el primer tinent d’alcalde defensa que «a partir d’ara hem de ser molt curosos amb tot allò que sol·licitem, per complir els terminis i que hi hagi una musculatura financera i humana». «Estem en una fase de prudència», afegeix.

L´Ajuntament de Tarragona va crear un equip de quatre persones que s´encarrega específicament de la gestió dels fons Next Generation. Aquest fet fa un seguiment exhaustiu de totes les convocatòries que s’obren i sobre l’estat de tramitació dels diferents projectes. I és que, si no es compleixen els terminis que es van justificar, l’administració local es veurà abocada a tornar els recursos.

A través de la pàgina web de l’Ajuntament de Tarragona podeu accedir al portal Next Generation, que permet conèixer tota la informació sobre les sol·licituds presentades i la resolució de les convocatòries.

La web també posa a disposició el pla de mesures antifrau, que es va haver de fer per evitar possibles situacions que poguessin despertar sospites. I, en aquest sentit, fins i tot hi ha un portal de denúncies totalment confidencial a disposició de la ciutadania, per denunciar qualsevol possible irregularitat. Europa fa un exhaustiu control dels recursos a disposició dels estats, cosa que obliga a una densa burocràcia.

 

Font: Diari de Tarragona

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *