El programa d’activitats d’enguany consolida algunes accions d’èxit de l’any passat enfocades a la construcció d’un futur d’Europa més inclusiu i sostenible 

Aquest dilluns al matí el conseller d’Europe Direct de l’Ajuntament de Tarragona, Manel Castaño ha fet balanç de lesactivitats dutes a terme el 2022 pel centre d’informació Europe Direct Tarragona, unes accions en les quals van participar més de 2.000 persones de la ciutat de Tarragona i entre les quals destaquen aquelles relacionades amb la sostenibilitat i la inclusió. Castaño també ha presentat les activitats que es faran aquest 2023 on les ajudes Next Generation, les accions mediambientals i la presidència espanyola del Consell Europeu seran protagonistes.

“Les activitats organitzades des d’Europe Direct Tarragona permeten aterrar en clau local els debats i les prioritats que marca la Comissió Europea”, ha destacat Castaño, que ha recordat la importància del fet que “la Comissió Europea esdevingui, ara més que mai, en un punt d’unió i debat per tal de trobar solucions consensuades davant dels nombrosos reptes que tenim, com ara la inclusió de les persones migrants, la globalització i el canvi climàtic”. “En el context d’incertesa global en el qual ens trobem també és fonamental treballar els valors de la pau i la unitat; i fer-los arribar, sobretot, als més joves”, ha subratllat el conseller, que ha afegit que des d’Europe Direct Tarragona “apostem fermament per avançar cap a una Europa més unida i solidària on no tinguin lloc els conflictes”.

Pel que fa a les activitats organitzades pel centre d’informació Europe Direct Tarragona, al llarg del 2022 s’han dut a terme uns 50 tallers i xerrades en centres educatius i se n’han beneficiat 1.050 alumnes aproximadament. L’oficina també ha col·laborat en 21 accions mediambientals al territori conjuntament amb entitats locals i centres educatius, on s’han netejat algunes zones de la ciutat i s’han plantat arbres i plantes. També ha participat de forma activa de la Setmana per la Reducció de Residus, durant el mes de novembre, amb la presència de dinamitzadors ambientals de carrer que han sensibilitzat la població i han repartit 500 bosses reutilitzables en mercats i comerços de la ciutat.

El 2022 també s’ha caracteritzat per ser el primer any que Tarragona ha projectat les pel·lícules finalistes del premi del públic dels Premis de Cinema Europeu Lux, programació que tornarà a acollir aquest 2023, del 17 al 21 d’abril.  A més a més, un total de 300 persones han participat de la Conferència per al Futur d’Europa (COFE) fent nous plantejaments amb relació als principals temes d’acció; un projecte que ha implicat municipis de tota la Unió Europea. Totes les propostes recollides s’han traslladat a la Comissió Europea, que les ha tingut en compte a l’hora de presentar les conclusions d’aquesta Conferència per al Futur d’Europa.

Programa d’activitats d’Europe Direct Tarragona 2023 

Europe Direct Tarragona afronta aquest 2023 amb una proposta d’activitats vinculades a les prioritats de la Comissió Europea com són el Pacte Verd Europeu (Green Deal), el Pla de recuperació Next Generation i l’Any Europeu de les Competències.

L’any ha arrencat fort per Europe Direct Tarragona que, fins al moment, ja ha realitzat diverses xerrades, tallers i Simulacions al Parlament Europeu a diferents centres educatius i altres activitats com:

 • La col·laboració amb el projecte Educació per la Pau i celebració conjunta del DENIP 2023 dels Centres Educatius de Tarragona tornant a la presencialitat amb un acte multitudinari.
 • La ruta de l’exposició dels 10 anys del DENIP per centres educatius i mercats de Tarragona.
 • La col·laboració mensual amb dues ràdios locals: Ràdio Ciutat de Tarragona i Ràdio Cambrils.

A més a més, té previstes altres propostes lúdiques i divulgatives per aterrar les polítiques europees en clau local:

 • Un Arbre per Europa
 • Cicle dels Premis Lux
 • Debat amb eurodiputats a la Universitat Rovira i Virgili
 • Next Generation: inversions al territori
 • Celebració del Dia d’Europa
 • Europa més verda: Let’s Clean Up Europe
 • Rebuda de la presidència Espanyola del Consell Europeu
 • Participació de la Nit Europea de la Recerca
 • Setmana Europea de la Mobilitat
 • Setmana Europea de Reducció de Residus

El Centre d’Informació Europe Direct Tarragona és el punt d’informació i assessorament que l’Ajuntament de Tarragona té a disposició de la ciutadania des de fa 14 anys per tot allò que està relacionat amb la Unió Europea: consultes sobre les polítiques, els programes i les prioritats de la UE. Forma part de la Xarxa de Centres d’Informació Europe Direct de la Comissió Europea, un dels principals instruments per apropar Europa a la ciutadania, permetre la participació, la reflexió i el debat sobre el futur d’Europa.