Per facilitar la transició la Comissió Europea ha editat una guia per a les empreses.

El 31 de desembre finalitzarà el període de transició pactat entre el Regne Unit i la Unió Europea (UE) per fer efectiu plenament l’acord de sortida d’aquest país de la Unió, conegut popularment com a Brexit. Així, tot i que oficialment el Regne Unit va abandonar la UE el 31 de gener de 2020, aquest acord de transició permet a empreses i ciutadans adaptar-se a la nova situació, ja que el Dret de la Unió continua sent aplicable en territori anglès durant tot aquest any.

Però alerta! L’1 de gener de 2021 la situació canvia i comportarà canvis importants per a l’administració pública, les empreses i els ciutadans, tant en matèria de duanes com en la fiscalitat. L’impacte és important, com mostren algunes dades: en el moment de la sortida uns 30.000 catalans residien al Regne Unit i més de 3.370 empreses catalanes hi exportaven els seus productes, sent el cinquè soci comercial català, amb un volum de negoci de gairebé 4.000 milions d’euros; el país ara extracomunitari acollia 668 estudiants Erasmus i un miler d’investigadors catalans, per exemple.

Per facilitar aquesta transició, la Comissió Europea està revisant i actualitzant més de cent comunicacions sectorials amb afectacions per la sortida del Regne Unit. I ha editat una guia per a les empreses que us podeu descarregar en aquest enllaç per estar al cas dels canvis que es produiran a partir de 2021, quan el Regne Unit haurà de complir els mateixos tràmits duaners que s’apliquen a qualsevol altre país no comunitari. És important estar informat de la situació i preparar-se per als canvis, ja que ambdues parts continuen negociant i en el cas que al final del període transitori no assolissin un acord que permeti un lliure comerç ambiciós, s’incrementarien els tràmits a seguir.

Consulteu aquesta pàgina de l’Agència Tributària per conèixer les afectacions del Brexit en duanes i en els impostos de l’IVA i Societats, també en l’import de la Renda per a les Persones Físiques (IRPF), o poseu-vos en contacte per conèixer les darreres actualitzacions a través dels correus electrònics [email protected] i, en cas de consultes sobre els impostos, [email protected].

I recorda que pots seguir tota l’actualitat europea al nostre blog Directe a Europa, i a les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.