A la setena conferència de reposició del Fons, organitzada pel president dels Estats Units, Joe Biden, i celebrada a Nova York, la Comissió Europea va anunciar una nova dotació rècord de 715 milions d’euros amb càrrec al pressupost de la UE per al Fons Mundial per al període 2023-2025. Juntament amb els compromisos dels Estats membres de la UE, l’Equip Europa confirma el ferm compromís amb el Fons Mundial mitjançant una contribució total de més de 4.000 milions d’euros per al període 2023-2025. El Fons Mundial, una associació internacional per lluitar contra la SIDA, la tuberculosi i la malària, ja ha salvat cinquanta milions de vides els últims vint anys. La nova contribució s’afegeix als 150 milions d’euros ja assignats aquest any amb càrrec al pressupost de la UE per al Mecanisme de Resposta a la COVID-19 del Fons Mundial per ajudar els països a sufragar els costos dels equips de protecció individual, les proves de diagnòstic i les mesures terapèutiques.
En anunciar la nova dotació de la UE per al període 2023-2025, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va declarar: «Després d’unir forces per lluitar contra la COVID-19, ens hem de posar de nou a l’obra de nou per derrotar altres malalties mortíferes. El Fons Mundial de Lluita contra la Sida, la Tuberculosi i la Malària contribueix a salvar milions de vides. Per aquest motiu, augmentarem la contribució de la UE al Fons Mundial fins a 715 milions d’euros. Serà un salvavides per a milions de persones més i contribuirà a millorar la salut per a tothom».
La comissària d’Associacions Internacionals, Jutta Urpilainen, va afegir «La UE ha estat una ferma defensora del Fons Mundial des de la seva creació el 2002 i intensificarem enormement els nostres esforços en els propers anys mitjançant aquest històric augment del 30% de la nostra contribució. Estem ajudant el món a tornar a combatre tres malalties mortíferes ia reforçar els sistemes sanitaris per respondre millor a futures pandèmies i altres malalties. El compromís de la UE amb una millor salut per a tots es demostrarà encara més a la nostra propera Estratègia Global de Salut de la UE, que es posarà en marxa més endavant a la tardor».
Construir un món més saludable i equitatiu
El Fons Mundial pretén recaptar almenys 18.000 milions de dòlars americans per al període 2023-2025 per tal de salvar vint milions de vides, evitar més de 450 milions d’infeccions, reduir la taxa de mortalitat per VIH, tuberculosi i malària en un 64% i construir un món més sa i equitatiu.
Dels 18.000 milions dòlars americans, 6.000 milions s’invertiran en la consolidació dels sistemes sanitaris i les xarxes comunitàries. Això reforçarà considerablement el paper del Fons a l’hora de donar suport als esforços dels països per crear sistemes sanitaris més integrats i centrats en les persones, i que siguin més capaços de prevenir, detectar i fer front a les amenaces de malalties infeccioses.
Context
Quan es va crear el Fons Mundial fa vint anys, el VIH, la tuberculosi i la malària semblaven impossibles de vèncer. Tot i això, gràcies a la ciència, uns recursos adequats i una col·laboració eficaç a escala mundial, fins i tot les malalties més mortíferes poden perdre terreny. En només vint anys, l’associació del Fons Mundial ha salvat cinquanta milions de vides i ha reduït el nombre de víctimes mortals en més de la meitat.
A banda del seu mandat de posar fi a la sida, la tuberculosi i la malària, el Fons Mundial lidera la lluita contra la COVID-19. S’ha convertit en el primer proveïdor d’ajuda financera als països de renda baixa i mitjana per a tot, llevat de vacunes. Amb càrrec al Mecanisme de Resposta a la COVID-19, el Fons ajuda els països a sufragar els costos dels equips de protecció individual, les proves de diagnòstic i les mesures terapèutiques. La UE ha anunciat l’assignació de 150 milions d’euros a aquest mecanisme.
La Unió Europea i els seus Estats membres, units a Equip Europa, es compten entre els principals contribuents al Fons Mundial. Per a la sisena reposició del Fons Mundial 2020-2022, la Comissió Europea es va comprometre a aportar-hi 550 milions d’euros. Amb el nou compromís de 715 milions d’euros, el total de les contribucions de la Comissió Europea al Fons Mundial per al període 2001-2025 és de 3 500 milions d’euros. Les contribucions de la UE i dels seus 27 Estats membres al Fons Mundial per al període 2001-2022 ascendeixen a 21.200 milions de dòlars americans.
Aquesta dotació s’inscriu en el ferm compromís de la Comissió Europea a favor de la salut mundial, que inclou suport bilateral i regional als sistemes sanitaris dels països socis ia altres iniciatives sanitàries mundials, com ara l’Organització Mundial de la Salut, GAVI, l’Aliança per a les Vacunes i el Fons Financer Intermediari per a la Prevenció, Preparació i Resposta davant de Pandèmies, entre d’altres.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!