Cartell actes als mercats de Tarragona.

El Centre Europe Direct Tarragona (EDTGN) apropa aquesta setmana el Pacte Verd Europeu (també conegut com a Green Deal) als ciutadans de Tarragona, amb una campanya informativa als mercats municipals. Així, a partir de dimecres, i fins divendres, Ateneu l’Europeu visitarà el Mercat del Fòrum, el Mercat Central i el mercat de Sant Pere i Sant Pau per explicar de primera mà quin és el full de ruta de la Unió Europea per una economia sostenible. Dijous al matí, a les 9:30h, a Tarragona Ràdio parlarem de productes de proximitat i d’empreses que han tirat endavant el seus projectes amb fons europeus en el programa ‘Una mirada a Europa’, que es farà en directe des de les instal·lacions de la plaça Corsini.

L’objectiu és que la ciutadania tarragonina conegui i faci seva l’estratègia verda europea, amb la qual es vol arribar a una economia neutra amb zero emissions l’any 2050, incentivant l’economia circular, protegint la vida humana, els animals i del medi ambient, i assegurant que la transició sigui justa i inclusiva per a tothom. I és que no hi ha planeta B!

Del Camp a la Taula
En els mercats, Ateneu l’Europeu facilitarà un díptic informatiu publicat per EDTgn amb un dels pilars fonamentals per avançar cap a aquesta Europa més verda i sostenible: l’estratègia del Camp a Taula, amb la qual es vol transformar el sistema alimentari per un model just, ecològic i saludable. I és que actualment, un terç de les emissions globals de gas d’efecte hivernacle són produïdes per un sistema alimentari que, a més, no permet retorns econòmics justos ni mitjans de vida per a tots els actors de la cadena alimentària, especialment per als pagesos.

L’objectiu que s’ha marcat la Unió Europea és capgirar aquest model i redissenyar el sistema alimentari actual, reduint la petjada climàtica i ambiental, garantint la seguretat alimentària, la nutrició i la salut pública, protegint el medi ambient, oferint noves oportunitats, amb recerca i innovació, promovent un marc legislatiu específic i liderant la transició mundial. Tot plegat per facilitar als ciutadans l’elecció d’una dieta vegetal, etiquetant els aliments per capacitar els ciutadans en la seva elecció i intensificant la lluita contra el malbaratament alimentari.

Amb el full de ruta marcat pel Parlament Europeu, la Comissió Europea ja té clares les primeres mesures per avançar en aquest model, reduint l’ús de plaguicides i fertilitzants, que malmeten la biodiversitat en el clima, i reduint l’ús d’antibiòtics per animals de granja i d’aqüicultura que es calcula que ocasiona unes 33.000 morts cada any. Com a objectiu prioritari per al 2030, Europa aposta per estendre l’agricultura ecològica com a pràctica respectuosa amb el Medi Ambient.

I tu, que fas pel Medi Ambient?
Engegat el Pacte Verd, la ciutadania té l’última paraula per fer realitat aquesta estratègia verda europea, ja que a la producció i el processat i distribució sostenible dels aliments s’ha de sumar un consum també sostenible i el no malbaratament alimentari, per tancar el cercle. I aquesta serà la missió d’Ateneu l’Europeu als mercats tarragonins, apel·lar a la ciutadania per participar en aquest canvi de model cap a un model sostenible i circular. Una missió que ja va començar amb la campanya I tu què fas pel Medi Ambient?, també protagonitzada a Tarragona per Ateneu l’Europeu, amb sis vídeos amb consells i petites accions que tots podem incorporar el nostre dia a dia per causar un impacte positiu sobre el planeta. Aquí pots veure l’última vegada que vam visitar el mercat:

Us esperem aquesta setmana als mercats, i us convidem a sumar-vos a aquesta Europa Més Verda i Sostenible seguint els consells de l’Ateneu! Seguiu #EDTgn a les xarxes socials; Facebook, Twitter i Instagram.