Fotografia de grup dels assistents a la trobada a Madrid.

Més d’un centenar d’experts en comunicació europea -entre els quals la representant d’Europe Direct Tarragona i d’altres centres d’informació Europe Direct de tota Espanya i Centres de Documentació Europea, representants d’Eurodesk, del Punt Europeu de Consumidors, del Punt de Contacte Cultural i Ciutadà i de NARIC- s’han reunit a Madrid aquesta setmana passada per tal de continuar impulsant el debat sobre el futur d’Europa, reforçat amb el recent llançament del Llibre Blanc, publicat per la Comissió Europea i que planteja 5 escenaris per a l’avanç de la Unió Europea.

Aquesta trobada arriba en un moment clau, després de la celebració del 60 aniversari de la signatura dels Tractats de Roma i enmig del debat sobre el Brexit. En aquest sentit, els centres Europe Direct de tota Espanya són un instrument fonamental per a articular aquest debat en l’àmbit local i regional, per així recollir les opinions dels ciutadans i informar-los a través de la premsa i les xarxes socials.

Els canals d’informació de la UE permeten respondre nombroses preguntes dels ciutadans, des de les més generals, com ara què fa Europa per protegir-los davant del terrorisme o què pot fer per a crear més llocs de treball; fins a altres qüestions més particulars, sobre com apuntar-se al nou Cos Europeu de Solidaritat o com realitzar un període de pràctiques d’FP a l’estranger.

Durant les jornades de treball s’ha presentat als experts la campanya d’informació sobre el Pla d’Inversions per a Europa que la Comissió Europea portarà a terme enguany a Espanya, i que inclou una ronda de 17 seminaris en diverses províncies.

45 centres Europe Direct

Europe Direct és una xarxa d’informació que té com a missió ajudar a entendre i resoldre preguntes dels ciutadans sobre la UE. A Espanya existeixen 45 centres Europe Direct repartits per tot el territori. Així mateix, hi ha un servei central i una xarxa descentralitzada en 500 ciutats europees. Un servei que s’encarrega de contestar les preguntes dels ciutadans sobre Europa o de dirigir-los als serveis especialitzats.

Una xarxa paneuropea

El passat mes d’octubre, més de 500 experts i directius dels centres Europe Direct dels 28 Estats Membres de la UE van celebrar a Madrid la seva trobada anual per analitzar i debatre sobre les claus de la comunicació de la UE. Entre aquestes, van valorar especialment l’eficàcia dels programes i activitats educatives en infants, a la vegada que van coincidir en la necessitat d’intensificar la comunicació de les prioritats europees.

En aquest enllaç pots veure el vídeo de resum d’aquesta reunió.