Una de les tradicions del sopar de nadal; tallar una poma per la meitat. L'estrella en el cor de la poma es símbol de bona sort. Font: Blesk

Una de les tradicions del sopar de nadal; tallar una poma per la meitat. L’estrella en el cor de la poma és símbol de bona sort. Font: Blesk

Arreu d’Europa, les festes nadalenques comparteixen la tradició de seure a taula amb familiars i amics. En els dinars i sopars copiosos que se celebren per aquestes dates existeixen multitud de tradicions, costums i supersticions al voltant d’aquests festins. A Eslovàquia, per exemple, la nit del Sopar de Nadal es coneix com la Nit de l’Abundància.

A l’hivern en aquest país es fa de nit a les 4 de la tarda, per això a les 6 de la tarda ja seuen a taula per gaudir del tradicional sopar de Nadal. Per aquesta ocasió especial, petits i grans es vesteixen amb les millors gales. El plat més destacat, com en altres països de l’est d’Europa, és el kapor: carpa que se serveix amb amanida de patates i maionesa. La particularitat d’aquest plat és que la carpa es compra alguns dies abans… i es manté viva a la banyera de les cases fins que arriba el moment de cuinar-la! Altres plats que no poden faltar són la sopa de col amb fongs, o els bobalky: nyoquis de formatge amb col. I, per descomptat, tampoc falten dolços i pastissos com kračun o štedrák.

En la Nit de l’Abundància la fruita juga també un paper protagonista; de fet és el que dóna nom a aquesta Nit de l’Abundància. I és que antigament, en els temps del comunisme, aquest era l’únic dia de l’any on es podien comprar fruites tropicals com pinyes, taronges, mandarines o plàtans. Per això, en la cultura eslava es recorda i es nomena aquesta nit com Nit de l’Abundància. L’única nit on podien trobar fruites tropicals sobre les taules eslaves. A més, un dels rituals a taula és partir una poma per la meitat i si el seu interior té forma d’estrella significa que la família tindrà sort durant el pròxim any.

Els eslovacs feliciten les festes nadalenques dient…

Veselé Vianoce

a Šťastný Nový rok.

Eslovàquia forma part de la Unió Europea des de l’any 2004. Hi viuen 5.415.949 milions d’habitants, la seva capital és Bratislava i la seva llengua oficial l’eslovac.

28 països, 28 tradicions a #EuropeTGN durant el #NadalTGN, segueix-nos a Twitter i Facebook. I no et perdis les novetats d’aquest blog Directe a Europa!

Clica en els noms dels països i coneix més tradicions de Nadal a Europa:               PAÏSOS BAIXOS – ALEMANYA – LETÒNIA – BULGÀRIA – ESLOVÈNIA – REPÚBLICA TXECA – POLÒNIA – CROÀCIA – LUXEMBURG – HONGRIA – IRLANDA – ESTÒNIA –  DINAMARCA