Els típics

Els típics Szaloncukor penjats de l’Arbre de Nadal.

Els nens hongaresos ja gaudeixen dels seus regals mentre esperen amb il·lusió l’arribada del dia 24, la Nit de Nadal. I és que com en molts altres països europeus, ahir 6 de desembre Mikulás, nom amb què es coneix Sant Nicolau, va arribar a Hongria!

A Hongria la Nit de Nadal es coneix pel nom de Szenteste, que significa vespre sant. No és fins aquell moment que a les llars hongareses es col·loca el tradicional Arbre de Nadal. Sí, sí… ho heu llegit bé! Els hongaresos no adornen el famós arbre fins al mateix 24!

La tradició en aquest país europeu diu que la tarda del dia 24 els nens marxen amb els avis o altres familiars mentre els pares es queden a casa esperant l’arribada de Jézuska o Kisjézus (el petit Jesús). Aquest personatge, acompanyat dels àngels, és qui porta l’Arbre de Nadal i els esperats regals a tota la família. A més de les decoracions habituals i els llums, a l’Arbre no hi poden faltar campanes i els Szaloncukor, uns típics dolços hongaresos embolicats amb diferents colors llampants. En el moment que els nens tornen a casa, Jézuska o Kisjézus fa sonar les campanes de l’Arbre i el menjador queda només il·luminat per les llums de l’Arbre de Nadal. Els nens corren per saludar el seu estimat personatge… però aquest és massa ràpid! L’Arbre decora les llars fins al 6 de gener, dia en què es posa final a les festes nadalenques.

Avui, doncs, falten 17 dies per l’Arbre de Nadal a Hongria, 17 dies per a la nit més esperada de l’any arreu d’Europa… I vosaltres ja teniu l’Arbre a punt?

Els hongaresos feliciten les festes nadalenques dient…

Kellemes Karacsonyi Unnepeket és

Boldog Új Évet Kívánunk

 Hongria forma part de la Unió Europea des de l’any 2004. Hi viuen 9.879.000 milions d’habitants, la seva capital és Budapest i la seva llengua oficial l’hongarès.

28 països, 28 tradicions a #EuropeTGN durant el #NadalTGN, segueix-nos a Twitter i Facebook. I no et perdis les novetats d’aquest blog Directe a Europa!

Clica en els noms dels països i coneix més tradicions de Nadal a Europa:                           PAÏSOS BAIXOS – ALEMANYA – LETÒNIA – BULGÀRIA – ESLOVÈNIA – REPÚBLICA TXECA – POLÒNIA – CROÀCIA –  ÀUSTRIALUXEMBURG