Pastís que comparteixen els xipriotes per celebrar l'Any Nou i Sant Basili.

Pastís que comparteixen els xipriotes per celebrar l’Any Nou i Sant Basili. Aquest de l’any 2014. Font: Flicker, Duncan Hull.

El Nadal són festes de germanor, regals i alegria arreu d’Europa. A Xipre les festes nadalenques i Setmana Santa són les festivitats més importants del calendari. I el dia més especial és l’1 de gener, ja que a més de ser el primer dia de l’Any Nou se celebra l’arribada de Sant Basili.

El 25 de desembre, el dia de Nadal, es reuneix tota la família per compartir taula i obrir els regals que ha portat el Pare Noel, protagonista d’aquestes festes en molts països d’Europa i d’arreu del món. El Pare Noel arriba carregat d’il·lusió i de regals, especialment roba nova, per a petits i grans. En aquest dia tan assenyalat és tradicional que els més petits vagin de casa en casa cantant nadales i que, a canvi, rebin algun dineret o dolç per compartir l’alegria del Nadal. Els pastissos de Nadal no poden faltar a les taules de totes les llars xipriotes després de la missa del dia.

Després del Pare Noel, en aquesta illa del Mediterrani esperen Sant Basili! La Nit de Cap d’Any, nit en què es dóna la benvinguda al nou any, a Xipre també se celebra l’arribada de Sant Basili que porta regals per a tots els nens, tradicionalment una bicicleta. En aquesta nit especial, és també costum menjar pastissos, concretament el vasialopita. Aquest pastís amaga una moneda en el seu interior, una tradició que ens recorda al tortell de Reis de casa nostra. L’afortunat que en el seu tros de pastís troba la moneda, tindrà sort durant tot el nou any!

Els xipriotes feliciten les festes nadalenques dient…

Kala Hristouyienna

Kali Hronia

Xipre forma part de la Unió Europea des de l’any 2004. Hi viuen 858.000 habitants, la seva capital és Nicòsia i té dues llengües oficials: el grec i el turc.

28 països, 28 tradicions a #EuropeTGN durant el #NadalTGN, segueix-nos a Twitter i Facebook. I no et perdis les novetats d’aquest blog Directe a Europa!

Clica en els noms dels països i coneix més tradicions de Nadal a Europa:               PAÏSOS BAIXOS – ALEMANYA – LETÒNIA – BULGÀRIA – ESLOVÈNIA – REPÚBLICA TXECA – POLÒNIA – CROÀCIA – LUXEMBURG – HONGRIA – IRLANDA – ESTÒNIA –  DINAMARCA – LITUÀNIA – SUÈCIA