L’esperit nadalenc envaeix molts pobles i ciutats europeus molt abans de Nadal. Us convidem a conèixer algunes de les tradicions nadalenques de la resta d’Europa, podreu passejar pels millors mercats i fires que es fan aquest desembre arreu d’Europa i així tindreu la possibilitat de viure el Nadal europeu en totes les seves versions. Voleu seguir-nos en aquest viatge nadalenc per la UE?

Al novembre ja és Nadal… per a alguns
El Nadal comença molt aviat als Països Baixos. A la seva capital, Amsterdam ja a mitjans de novembre arriba Sinterklass (Sant Nicolau), un personatge molt semblant al Pare Noel per la seva llarga barba blanca i barret vermell. També els nens eslovens ja han començat el compte enrere per obrir els regals perquè a Eslovènia la nit del dia 5 de desembre arriba Sveti Miklavž (Sant Nicolau) i reparteix els regals.

Kleeschen, Sant Nicolau, a Luxemburg.

Per altra banda, també el 5 de desembre a Croàcia, Santa Bàrbara (Svieta Bara), marca el moment de plantar blat a les llars croates. El božićna pšenica, el blat de Nadal, és símbol de prosperitat i la creença és que com més alt creixi millor serà l’any que està a punt de començar.

L’endemà, el 6 de desembre, arribarà el torn per als nens i nenes luxemburguesos, que es despertaran impacients per obrir els regals que durant la nit els ha portat Kleeschen (Sant Nicolau). I és que el 6 de desembre és Niklosdag, el dia de Sant Nicolau.

Mercats, pessebres i escenaris de conte
A Polònia, la plaça del Mercat de Cracòvia, la segona ciutat polonesa, el dijous dia 7 s’omplirà de pessebres que són veritables obres d’art gràcies al Szopi Karkowskie, el concurs de pessebres que se celebra el primer dijous del mes de desembre i que es remunta al segle XIX.

Estrasburg, la capital del Nadal.

I si Cracòvia és la capital dels pessebres, la ciutat d’Estrasburg és coneguda com la capital del Nadal gràcies al seu mercat nadalenc, el més antic de França (va començar el 1570), i que és també el més gran d’Europa. En realitat, tota la ciutat és un immens mercat de Nadal, amb més de tres-centes parades repartides per diversos mercats i que s’allarguen cinc setmanes, des de finals de novembre fins al 30 de desembre.

Un altre dels mercats més antics, és el de Viena, que va néixer fa més de set-cents anys. El podeu trobar a la Rathausplatz de Viena (plaça de l’Ajuntament) amb centenars de parades, però també n’hi ha d’altres repartits per tota la ciutat.

A la capital d’Europa, el mercat de Nadal que s’instal·la al centre de Brussel·les és tot un esdeveniment anomenat “Winter Wonders“, que inclou més de 200 parades, atraccions de fira, una pista de gel coberta, actuacions musicals en directe…

Mercat de Brussel·les.

I si us acosteu a Praga, veureu que tota la ciutat s’ha omplert de mercats nadalencs i tothom es prepara per a les festes. Carrers i places guarnits i il·luminats fan que el Nadal a la capital txeca sembli un Nadal de conte.

Festes més sostenibles
A alguns mercats nadalencs europeus, més enllà de les tradicionals compres, també es pot contribuir a un Nadal més sostenible. Per exemple, al bosc de Heidsmörk, l’Associació Forestal de Reykjavík organitza un mercat on venen arbres de Nadal dels seus boscos i permet als visitants tallar-los ells mateixos. Per cada arbre que venen, l’Associació es compromet a plantar-ne 30. Un altre d’aquest mercats on es poden trobar regals respectuosos amb el medi ambient I a més, sense cap producte d’origen animal, es a dir vegans, és el mercat de Glasgow.

Clica en els noms dels països i coneix més tradicions de Nadal a Europa:

PAÏSOS BAIXOS – ALEMANYA – LETÒNIA – BULGÀRIA – ESLOVÈNIA – REPÚBLICA TXECA – POLÒNIA – CROÀCIA – ÀUSTRIA – LUXEMBURG – HONGRIA – IRLANDA – ESTÒNIA – DINAMARCA – ESLOVÀQUIALITUÀNIA – SUÈCIA – XIPRE –ITÀLIAMALTA –  FINLÀNDIA – FRANÇA – REGNE UNIT – ROMANIAPORTUGAL –  BÈLGICA – GRÈCIAESPANYA