Des d’aquest dimecres passat, tots els nous models de cotxe que surtin al mercat a la Unió Europea estaran obligats a incorporar una “caixa negra” que registri el succeït en cas d’accident, així com limitador de velocitat o un sistema de frenada d’emergència. Ho exigeix el nou reglament comunitari de seguretat per als vehicles, que comença a aplicar-se a fi de reduir en 25.000 persones la xifra de morts i en 140.000 els ferits greus en accidents de trànsit per a 2038.

L’entrada en vigor d’aquestes normes permetrà a més a la Comissió Europea presentar aquest estiu les primeres regles per introduir a les carreteres europees els vehicles automatitzats. “Els nous elements de seguretat avançats i obligatoris ajudaran a reduir el nombre de víctimes. També ens assegurem que les nostres regles ens permeten introduir de forma segura els vehicles autònoms i sense conductor a la UE”, va dir en un comunicat la vicepresidenta de la Comissió responsable de Digital, Margrethe Vestager.

Caixes negres i assistència de velocitat

Entre les principals novetats, els nous cotxes hauran d’incorporar una “caixa negra” que, a semblança dels avions, registrarà certes dades en els segons previs a un accident, com la velocitat, si el conductor va frenar o si hi va haver algun problema tècnic.

La mesura havia generat dubtes sobre la protecció de les dades, però s’ha regulat de manera que es limitarà la informació que recopilen i aquesta només podrà utilitzar-se en el marc de la investigació d’accidents i no per identificar el propietari d’un vehicle.

Per la seva part, el limitador de velocitat avisarà el conductor quan sobrepassi el límit permès, amb un xiulet o vibració i fent més difícil prémer l’accelerador, però no frenarà per si mateix el cotxe i la decisió de continuar accelerant quedarà en mans del conductor.

Juntament amb aquests dos sistemes, tots els cotxes, furgonetes, camions i autobusos hauran d’incorporar detecció en la marxa enrere mitjançant càmeres o sensors, alertes en cas de distracció o mareig del conductor i senyal de parada d’emergència.

A més, per a cotxes i furgonetes seran també obligatoris els sistemes per mantenir-se en el carril i de frenada automàtica quan es detecti un obstacle, mentre que camions i autobusos hauran d’incorporar tecnologia per evitar angles morts, alertes per prevenir col·lisions amb vianants i ciclistes; i sistemes de mesurament de la pressió dels pneumàtics. Les regles s’apliquen aquesta setmana als nous tipus de vehicles i, a partir del 7 de juliol de 2024, a tot automòbil nou que es comercialitzi.

Per al Consell Europeu de Seguretat en el Transport, aquestes suposen “un enorme pas endavant per a la seguretat dels vehicles a Europa que portarà a salvar milers de vides” i “una gran victòria per a la seguretat viària”, malgrat que hi ha “un parell de gols a pròpia porta”, segons va dir el seu director general, Antonio Avenoso.

Consideren que el sistema d’assistència de velocitat ha estat severament debilitat en permetre que només es doni una alarma a través d’un xiulet, mentre que les noves caixes negres “seran virtualment inútils per als investigadors en seguretat” en no registrar dades de localització, data o hora, per la qual cosa van demanar de revisar aquestes disposicions.

Regles per als vehicles sense conductor

Alhora, aquestes normes fixen ja quin tipus de mesures de seguretat han d’incorporar els futurs cotxes automatitzats i estableixen les bases perquè la Comissió elabori normes concretes per a ells.

En el cas dels cotxes automatitzats que substitueixen el conductor en autovia (els anomenats de nivell 3), la UE adoptarà les normes acordades a Nacions Unides, que ja autoritzen la manera sense conductor en autovia fins 60 quilòmetres per hora, i les ampliarà per permetre-ho fins els 130 km/h a partir de 2023, van explicar fonts de la Comissió Europea.

Per als vehicles totalment automatitzats (nivell 4), que ni tan sols tenen seient per al conductor, la Comissió publicarà aquest estiu regles tècniques que permetran introduir-los a les carreteres i ciutats de la UE i seran les primeres d’aquest tipus a tot el món.

Al principi, els vehicles aprovats es limitaran a unes 1.500 unitats per model i any, encara que aquests llindars aniran augmentant en el futur. En tot cas, els vehicles totalment automatitzats només es comercialitzaran una vegada que s’hagi avaluat la seua seguretat.

Alguns fabricants ja estan preparats per deixar enrere l’experimentació i comercialitzar aquests vehicles a la UE, sobre tot robotaxis i llançadores sense conductor.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *