Tres eurodiputats catalans han participat avui a Tarragona en un col·loqui organitzat per l’Oficina Europe Direct i la facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili (URV) per donar a conèixer la Unió Europea i apropar les temes de l’actualitat europea a la ciutadania tarragonina. Francesc Gambús, eurodiputat del Partit Popular Europeu, Ramon Tremosa, de l’Aliança dels Demòcrates i Liberals per Europa, i Ernest Maragall, dels Verds/ALE, han abordat a l’Aula Magna de la Universitat totes les preguntes que els han fet des del públic, format majoritàriament per alumnes universitaris, i sense defugir els temes més controvertits de la política de la Unió, com la crisi dels refugiats de Síria.

La crisi humanitària derivada de la guerra civil siriana ha estat un dels temes que més interès ha aixecat entre el públic, i davant el qual els tres parlamentaris han defensat la necessitat de “més Europa”. Per Ramon Tremosa, tenir “una política europea comuna és essencial per afrontar temes com el de Síria”, ja que “va molt més enllà de la frontera d’un estat”. Maragall ha anat més enllà i ha compartit públicament les crítiques que també fa la ciutadania davant la decisió de deportar els refugiats, deixant clar que “el Parlament Europeu no ha pogut debatre ni votar el pacte UE-Túrquia”. “Turquia és la policia europea i Grècia, la presó d’Europa”, ha sentenciat.

Un altre dels temes abordats ha estat la necessitat de fer front al jihadisme, també de manera conjunta, com han demostrat els atemptats de Brussel·les del mes passat: “Cal un servei d’Intel·ligència comú, una millor gestió de les fronteres i major fluïdesa en l’intercanvi d’informació policial”, ha afirmat Francesc Gambús, com Tremosa, que ha demanat treballar per una “millor coordinació i unió policial”.

Col·loqui amb Eurodiputats

Imatge dels eurodiputats Francesc Gambús, Ramon Tremosa, Ernest Maragall i el moderador Xavier Graset, avui a Tarragona.

Tots tres representants de la Unió s’han mostrat ferms defensors dels valors democràtics i del paper que juga la Unió Europea en el món i en la vida dels ciutadans. Conscients de les crítiques ciutadanes a polítiques de la UE, Tremosa ha matisat que “cal tenir en compte que els èxits d’Europa han estat assumits com a propis pels països membres, s’han nacionalitzat. Mentre que s’han atribuït a Europa fracassos que en molts casos són dels Estats”. Segons Maragall, el problema no és Europa. El problema és “NO a Europa” i Gambús ha afegit que “Catalunya no s’ha d’aixecar de la taula Europea en favor del procés”.

La visita dels europarlamentaris catalans a la ciutat també ha servit per trobar-se amb els pescadors de peix blau de Tarragona, afectats per la crisi de preus. Gambús, Tremosa i Maragall s’han compromès a fer front comú perquè la Comissió Europea pressioni l’Estat espanyol per fer els estudis necessaris per millorar la situació i garantir el futur del sector, després d’escoltar les preocupacions dels pescadors amb la seva situació econòmica, però també amb la mida cada vegada més petita de les captures.

Activitats de l’oficina europea a la ciutat

La d’avui és una nova activitat per donar a conèixer la Unió Europea als ciutadans de Tarragona de les que periòdicament organitza l’Oficina Europe Direct Tarragona, situada a la plaça Imperial Tàrraco. Aquest debat, a més, ha donat continuïtat a la III Simulació del Parlament Europeu que es va celebrar dilluns d’aquesta mateixa setmana, també en col·laboració amb la Universitat, i amb l’objectiu d’apropar les institucions de la Unió a la ciutadania. Al igual com en el Simulacre, el debat s’ha pogut seguir a les xarxes socials amb l’etiqueta #europarlaTGN.

Més informació de les activitats europeistes a la ciutat, podeu consultar el blog Europa Direct: http://blocs.tarragona.cat/europedirect, o als perfils en xarxes socials de l’oficina Europe Direct Tarragona al seu facebook https://www.facebook.com/europedirect.tgna i al seu perfil twitter https://twitter.com/EuropeDirectTGN.

Pel que fa a l’activitat del Parlament Europeu es pot seguir a través de l’Oficina del Parlament a Barcelona, a través del web: www.europarlbarcelona.eu, al perfil de twitter: @Europarl_CAT, a la seva pàgina facebook https://www.facebook.com/parlamenteuropeu i a instagram a través del perfil @parlamenteuropeu.