L’Oficina del Parlament Europeu, en col·laboració amb la Representació a Espanya de la Comissió Europea i la Secretaria d’Estat per a la Unió Europea (Ministeri d’Afers Exteriors i de Cooperació), amb la col·laboració de l’ambaixada d’Itàlia, convoca la XXIII edició del concurs Euroscola, dedicat al 60è aniversari de la signatura dels Tractats de Roma (1957-2017) i centrat en la Carta de Drets Fonamentals de la UE.

Poden participar a Euroscola joves d’entre 15 i 18 anys que estudiïn Ensenyament Secundari Obligatori (ESO), Batxillerat o Cicles de Formació Professional de grau mitjà en centres educatius espanyols. Cada equip pot tenir un màxim de 10 participants i cal que compti amb un/a docent responsable, qui liderarà i representarà l’equip davant l’organització d’Euroscola i que, a la vegada, podrà inscriure més d’un equip. Les inscripcions van obrir el 16 de febrer i tanquen el 6 d’abril.

Vídeo sobre els Drets Fonamentals de la UE

La competició consistirà en la realització d’un vídeo d’una durada màxima d’un minut i trenta segons, amb una temàtica basada en algun dels drets recollits a la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea. Adoptada al desembre del 2000, la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea recull en un únic text, per primera vegada en la història de la Unió Europea, el conjunt dels drets civils, polítics, econòmics i socials dels ciutadans i ciutadanes europeus i de totes les persones que viuen en el territori de la Unió. Aquests drets es troben reunits en sis grans capítols: Dignitat, Llibertats, Igualtat, Solidaritat, Ciutadania i Justícia. Els vídeos es podran realitzar en qualsevol de les quatre llengües oficials a Espanya: castellà, català, gallec o basc. Cada equip haurà de lliurar també un altre vídeo del “making of”, on es presentin els alumnes i s’expliqui la implicació de cadascun en la realització del vídeo.

Els docents han de tenir en compte que, en cas de resultar guanyadors, l’alumnat haurà de tenir 16 anys complerts i no més de 18 anys en el moment de participar en la jornada Euroscola, que tindrà lloc a la seu del Parlament Europeu a Estrasburg, prevista durant el curs escolar 2017-2018 o al primer trimestre del curs 2018-2019.

Els guanyadors

Hi haurà un guanyador per Comunitat Autònoma. Els guanyadors obtindran com a premi la participació en el Programa Euroscola a Estrasburg i un ajut econòmic per sufragar part de les despeses de viatge. Cada equip guanyador, incloent-hi els seus integrants, podrà sumar fins a un màxim de vint-i-quatre alumnes en total i dos professors/es, el seu professor/a líder i un/a professor/a, tots membres del seu centre escolar. El centre escolar és el responsable de coordinar la participació del grup.

És important que l’alumnat participant pugui expressar-se en anglès o francès, ja que els equips guanyadors que assisteixin al Programa Eursocola a Estrasburg hauran de ser capaços de comprendre i comunicar-se en aquestes llengües.

Així mateix, l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona organitzarà un acte de lliurament de diplomes amb eurodiputats al qual es convidarà a l’equip guanyador i als altres quatre millors classificats per Catalunya.

Consulta detalladament les bases del concurs i registra el teu equip a través de la pàgina web d’Euroscola.

També pots veure com ha estat l’experiència d’anys anteriors a la pàgina web del Parlament Europeu.