Telèfon mòbil roaming

Telèfon mòbil roamingLes persones que utilitzin la targeta SIM d’un Estat membre de la UE on resideixen (o amb el qual mantenen vincles estables) i viatgin a un altre país de la UE podran, a partir del 15 de juny de 2017, utilitzar el seu dispositiu mòbil de la mateixa manera que ho farien al seu. S’entén per vincles estables els treballadors que diàriament passen a un altre país a treballar, treballadors expatriats que tornen freqüentment al seu país d’origen o els estudiants d’Erasmus. Els usuaris que estiguin dins d’aquestes condicions pagaran els preus del seu país d’origen en fer trucades, enviar missatges de text o navegar per la xarxa amb els seus dispositius mòbils.

Aquest és el nou enfocament que els membres del Col·legi de Comissaris han acordat de cara a una eliminació de les tarifes d’itinerància que beneficiï tots els europeus. També han conclòs que no es poden imposar als consumidors límits temporals o de volum en l’ús dels seus dispositius mòbils en altres països de la UE i, a la vegada, proporcionen eines de salvaguarda a les operadores davant de possibles abusos.

Així, les operadores podran advertir els seus usuaris i aplicar petits recàrrecs en cas de detectar, per exemple, un tràfic de dades nacional insignificant comparat amb el d’itinerància o llargs períodes d’inactivitat d’una determinada targeta SIM lligats a un ús principal en itinerància.

La proposta definitiva s’adoptarà de cara al 15 de desembre de 2016, una vegada l’Organisme de Reguladors Europeus de Comunicacions Electròniques (ORECE), els Estats membres i totes les parts interessades hi hagin dit la seva.

Història de la fi del roaming

Des de fa gairebé deu anys la CE ha treballat per reduir les tarifes d’itinerància que les operadors aplicaven als seus clients quan utilitzaven el seu dispositiu mòbil des d’un altre país. Des del 2007 aquests preus han disminuït més d’un 90%. La fi del roaming arribarà el juny de l’any que ve.

Per a més informació podeu consultar aquest enllaç.