Tinc dret a votar en les eleccions locals del meu país d’acollida?
Sí, qualsevol ciutadà de la UE que no sigui nacional del país europeu en el qual viu té dret a votar i a presentar-se com a candidat en les eleccions municipals d’aquest país en les mateixes condicions que els nacionals d’aquest país. Per a participar, haurà de sol•licitar la seva inscripció en el cens electoral, ja que la inscripció és automàtica només en 13 països de la UE, per exemple: Alemanya, Lituània, Letònia, Àustria, Eslovàquia, Hongria…

Captura de la web IMPEU Citizen Toolkit.

Vaig comprar un telèfon per Internet fa 20 mesos. El telèfon va deixar de funcionar, però el venedor diu que la meva garantia va expirar després dels primers dotze mesos. Té raó?
No, a la UE, sempre té dret a una garantia de dos anys gratuïta. La botiga o el detallista poden oferir un període de garantia més llarg, però mai pot ser inferior a dos anys.

Aquestes són dues de les consultes que es poden trobar al web IMPEU Citizen Toolkit, una eina per conèixer els nostres drets com a ciutadans europeus que respon dubtes com la documentació que cal portar per viatjar, temes de residència, prestacions familiars, pensions, drets del consumidor, drets polítics, desplaçats i consultes a altres instàncies i institucions en cas que necessitem suport.

Aquest recurs en línia forma part del projecte IMPEU, cofinançat pel Programa de Drets, Igualtat i Ciutadania de la Unió Europea (2014-2020), i centrat especialment a millorar les competències dels funcionaris sobre ciutadania europea.

L’objectiu és promoure la participació cívica i política dels ciutadans europeus, especialment per aquells ciutadans de la Unió Europea (UE) que resideixen en un Estat membre diferent del seu i que es poden trobar amb algun dubte o situació pel que fa a l’exercici dels seus drets i deures. També ofereix recursos per a funcionaris i experts nacionals, regionals o locals.

Per aquest col•lectiu de treballadors de l’Administració, el projecte IMPEU organitza cursos i formació en línia per millorar els seus coneixements, capacitats i competències per promoure la inclusió i participació dels ciutadans de la UE que viuen dins les fronteres europees, però en un Estat diferent del del seu origen, amb la vista posada a què aquests ciutadans i les seves famílies formin part de la vida cívica i política del país d’acollida.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *