Prop de dos-cents milions d’europeus ja tenen una targeta sanitària europea (TSE) el què representa més de la meitat de la població assegurada a la UE. El nombre creixent de ciutadans que obtenen la targeta demostra la confiança en aquest sistema i el reconeixement de la protecció que proporciona.
La targeta sanitària europea, que és gratuïta, acredita que una persona té dret a que el tractament mèdic que sigui necessari durant una estada temporal a l’estranger li sigui prestat pel sistema de sanitat pública del país d’acollida en les mateixes condicions i al mateix cost que als ciutadans d’aquest país. Els hospitals que presten serveis de salut pública estan obligats a reconèixer la TSE. Però hem de tenir en compte que aquesta targeta no pot ser utilitzada per rebre un tractament mèdic programat en un altre país.
La targeta sanitària europea s’ha de demanar a la institució nacional de l’assegurança de malaltia del país d’origen. En el cas d’Espanya, la TSE es tramita des de la seu electrònica de la Seguretat Social o els Centres d’Atenció i informació de la Seguretat Social.
Ara que arriben les vacances d’estiu, tenim l’oportunitat de descarregar-nos als nostres telèfons una aplicació de la TSE que ens ofereix informació sobre la targeta sanitària, números de telèfon d’urgència, els tractaments mèdics a què es té dret i el seu cost, a més d’instruccions sobre la manera de sol·licitar el reemborsament i dades de contacte en cas de pèrdua de la targeta. Serveix per vint països de la UE, als quals s’afegeixen Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa. Està disponible en cinc llengües i inclou l’opció de canviar de llengua. No obstant això, hem de saber que l’aplicació no substitueix la targeta sanitària europea.