La proposta per a una Declaració europea sobre l’ús de la bicicleta adoptada per la Comissió Europea, reconeix la bicicleta com una manera de transport sostenible, accessible, inclusiva, assequible i saludable, amb un gran valor afegit per a l’economia de la Unió Europea. La Declaració enumera els principis que guiaran la Unió Europea en el futur per impulsar l’ús de la bicicleta. Es necessiten compromisos clars, com una xarxa de carrils bici segurs i coherents a les ciutats, millors connexions amb el transport públic, llocs segurs per aparcar, el desenvolupament de punts de recàrrega per a bicis elèctriques o vies ràpides per a bicicletes que connectin a les ciutats amb les àrees rurals, per millorar la qualitat, la quantitat, la continuïtat i l’atractiu de les infraestructures per a l’ús de la bicicleta a tots els Estats membres.

La Comissària Europea de Transports, Adina Vălean, ha declarat: «La seguretat és un requisit imprescindible per impulsar l’ús de la bicicleta, ja que els ciclistes són usuaris vulnerables – un 9% de les morts per accident a la carretera a la Unió Europea són de ciclistes. Juntament amb infraestructures més segures, com ara carrils bici separats, cal aplicar tots els elements de l’enfocament del «sistema segur» tant a bicicletes com a cotxes. Parlem d’una velocitat i ús segur de les carreteres, així com un compliment adequat de les normes de trànsit. A més de contribuir a la seguretat viària, aquesta Declaració ajudarà a estimular la creació de llocs de treball de qualitat, també als àmbits de la formació i el cicloturisme. El 2022, es van fabricar a la Unió Europea un total de 14,7 milions de bicicletes, fet que suposa un increment d’un 29% entre el 2012 i el 2022».

La Declaració europea es va presentar durant la celebració de les Jornades de Mobilitat Urbana a Sevilla, i és una acció més en els esforços per millorar la seguretat viària, com ho és la campanya de seguretat viària llançada recentment per l’ONU i JCDecaux.

Els principis proposats en aquesta Declaració ajudaran la Unió Europea a assolir els seus objectius marcats al Pacte Verd Europeu, l’Estratègia de Mobilitat Sostenible i Intel·ligent i el Pla d’Acció de Contaminació Zero. Pel que fa al finançament, la Comissió Europea continuarà donant suport a l’ús de la bicicleta a través del Fons Social per al Clima, el Fons Europeu de Desenvolupament Regional, el Fons de Cohesió, el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, l’Instrument de Suport Tècnic i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

En una fase següent, el Parlament Europeu i el Consell Europeu revisaran el text i afegiran més compromisos on calgui, per millorar la implementació d’aquesta Declaració no vinculant, que serà signada per les tres institucions.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *