Avui la Comissió posa en marxa l’edició de tardor de DiscoverEU, gràcies a la qual 36 000 joves rebran un abonament de transport gratuït per explorar Europa.

La convocatòria de sol·licituds s’obre avui a les 12:00 h CEST i acabarà el dimecres 18 d’octubre a les 12:00 h CEST. Per poder guanyar un dels abonaments, cal emplenar la sol·licitud en el Portal Europeu de la Joventut i respondre cinc preguntes a més d’una pregunta de desempat. Els guanyadors, que han de ser nascuts entre l’1 de gener de 2005 i el 31 de desembre de 2005, podran viatjar per Europa durant un màxim de trenta dies entre l’1 de març de 2024 i el 31 de maig de 2025. La convocatòria està oberta a sol·licitants de la Unió Europea i dels països tercers associats al Programa Erasmus+ (Islàndia, Liechtenstein, Macedònia del Nord, Noruega, Sèrbia i Turquia).

Els participants podran recórrer la Ruta de la Nova Bauhaus Europea, que es va presentar al gener del 2023 i busca inspirar el jovent a l’hora de triar els seus itineraris i sensibilitzar sobre la importància de fer la Unió Europea «bonica, sostenible, plegats». També es podran continuar beneficiant de les iniciatives que es van engegar el 2022 durant l’Any Europeu de la Joventut, com ara «El jovent descobreix la cultura gràcies a DiscoverEU el 2022» i la Ruta de la Cultura de DiscoverEU. Aquesta ruta combina diverses destinacions i branques de la cultura: l’arquitectura, la música, les belles arts, el teatre, la moda i el disseny, entre d’altres. Els viatgers de DiscoverEU poden visitar les Capitals Europees de la Cultura, destinacions que figuren a la prestigiosa Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO, o indrets amb el Segell del Patrimoni Europeu. A més, també poden anar a poblacions que han estat distingides amb el premi Ciutat Accessible. Es tracta de ciutats que s’han esforçat especialment per ser més accessibles a tothom, independentment de l’edat, la mobilitat o les capacitats de cadascú. Una altra activitat que continuarà és l’entrega d’una targeta de descomptes als participants que ofereix més de 40 000 possibilitats de descomptes en transport públic, cultura, allotjament, restauració, esport i altres serveis disponibles en els països del programa.

Les agències nacionals d’Erasmus+ donen suport al jovent amb reunions informatives abans del viatge per ajudar-los a preparar-lo. Sovint les agències nacionals organitzen trobades DiscoverEU, un interessant programa cultural amb una durada d’entre un i tres dies en tots els països d’Erasmus+. Fins ara se n’han convocat més de cent i els propers anys es continuaran celebrant.

Atès que la inclusió social és una de les grans prioritats del programa Erasmus+, els participants amb discapacitats o problemes de salut rebran suport en el seu viatge. A més, l’octubre del 2022 les agències nacionals Erasmus+ van posar en marxa l’Acció per la inclusió de DiscoverEU, que permet sol·licitar una subvenció a les organitzacions que treballen amb joves amb menys oportunitats, així com a grups informals de gent jove. Els participants que formin part de l’Acció per la inclusió de DiscoverEU rebran més ajuda, com ara la possibilitat de viatjar amb acompanyants. El 2023 s’obriran dues convocatòries de l’Acció per la inclusió. En la primera convocatòria, que es va dur a terme a l’octubre del 2022, les agències nacionals d’Erasmus+ van premiar 108 projectes. Els primers viatgers resultants d’aquella acció concreta van iniciar el viatge el març del 2023.

La Comissió fomenta els viatges sostenibles amb tren. No obstant, hi ha previstes condicions especials per al jovent de les regions ultraperifèriques, dels països i territoris d’ultramar, de les zones remotes i de les illes.

Rerefons

La Comissió va posar en marxa DiscoverEU el juny del 2018 després d’una acció preparatòria del Parlament Europeu. La iniciativa s’ha integrat en el nou programa Erasmus+ 2021-2027.

Des del 2018 més d’un milió de candidats han sol·licitat un dels 248 000 abonaments disponibles. Segons els últims resultats de les enquestes posteriors al viatge, el 72 % dels participants va afirmar que era la primera vegada que viatjaven amb tren fora del seu país de residència. Per a molts també era la primera vegada que viatjaven sense pares ni altres adults i la majoria va manifestar que això els havia fet més independents.

L’enquesta constata que l’experiència #DiscoverEU els ha permès conèixer més bé altres cultures i la història d’Europa. També els ha ajudat a millorar el seu nivell d’idiomes. Més de dos terços van afirmar que sense DiscoverEU no s’haurien pogut permetre de pagar el bitllet. S’anima els participants a esdevenir Ambaixadors de DiscoverEU i promoure la iniciativa. També se’ls anima a comunicar-se amb la resta de viatgers en el grup oficial DiscoverEU en línia per compartir les seves vivències i intercanviar consells, en especial pel que fa a experiències culturals i sobre com viatjar de manera digital i sostenible.

Per tal de presentar una sol·licitud, els candidats que compleixin els requisits han de respondre un qüestionari de cultura general sobre la Unió Europea i sobre altres iniciatives de la UE adreçades al jovent. També hi ha una pregunta de desempat. Com més s’acosti l’estimació a la resposta correcta, més punts rebrà el candidat. Això permetrà establir una classificació dels candidats, que és la que marcarà l’ordre en què la Comissió els oferirà els abonaments fins que se n’esgotin les existències.