L’alumnat de l’INS Martí i Franquès va gaudir el 6 de maig de la visita de l’Eurodiputada Diana Riba, qui els ha parlat de la seva experiència al Parlament Europeu i ha pogut conversar amb els joves sobre aquelles qüestions que més els preocupen. El seu pas per Tarragona ha finalitzat amb una xerrada sobre gènere, a l’INS Vidal i Barraquer.

La jornada matinal ha començat a l’Ins Martí i Franquès que, des de fa dos cursos, és Escola Ambaixadora del Parlament Europeu. L’eurodiputada ha assistit al final de tot un seguit d’activitats realitzades durant el curs i que han tingut com a objectiu apropar a l’alumnat del centre l’actualitat europea i el funcionament de les seves institucions.

Diana Riba, en la seva intervenció inicial, ha recordat el paper de les principals institucions europees i ha assegurat que sense l’espai europeu perdríem, com a societat i a nivell personal, moltes seguretats i fortaleses. Malgrat tot, ha recordat que Europa, i les seves institucions, no tenen competències en tots els àmbits.

Tot seguit, l’alumnat ha volgut plantejar-li com la Unió Europea està abordant algunes qüestions de gran actualitat, com per exemple el cas Pegasus. Riba ha explicat que no és el primer cop que es donen espiionatges en països europeus. És per això que s’ha creat una comissió d’investigació al Parlament Europeu que en el termini de 12 mesos haurà d’esclarir els casos detectats i esbrinar des d’on prové l’espionatge, quant costa als Estats… L’eurodiputada, directament afectada pel cas Pegasus, ha reclamat la necessitat d’aprovar una normativa per legislar sobre aquest tema dins de l’espai de drets i llibertats europeu.

L’alumnat de l’Ins Martí i Franquès també ha mostrat la seva preocupació per l’actual situació de guerra a Ucraïna. En aquest sentit, Riba ha explicat que a cada ple del Parlament s’aproven noves mesures i resolucions, però que la situació és molt complexa perquè cada dia hi ha novetats. Des de la Unió Europea s’està ajudant a Ucraïna a defensar-se, però també se segueixen comprant grans quantitats de gas a Rússia. La lectura positiva que ha fet Riba sobre aquesta situació és que per primer cop Europa ha fet una acollida de persones refugiades de forma legal i donant asil, gràcies a un reglament aprovat fa molts anys i que s’ha pogut aplicar per primer cop.

Més enllà d’aquests temes de rigorosa actualitat, també hi ha hagut espai per parlar sobre emergència climàtica. Riba ha volgut destacar que el jovent europeu està demostrant que vol fer canvis. És per això que s’ha convertit en un tema transversal entre tots els grups parlamentaris. I el Pacte Verd Europeu n’és l’evidència. En relació a la transició energètica ha reconegut que la situació de guerra ha accelerat el procés i que ara cal abordar-la de forma legislativa.

Sobre el futur de l’energia nuclear, s’ha mostrat ferma en la necessitat urgent de transformar-la en una que sigui més sostenible, investigant altres fonts d’energia com ho poden ser les onades del mar, per exemple i buscant solucions per la gran quantitat de residus que genera i que són de difícil gestió. Riba ha reconegut que no es pot eliminar totalment doncs fem consum desmesurat d’energia i per aquest motiu, ha assegurat que només hi haurà una transició energètica de veritat si tots canviem els nostres hàbits.

Xerrada sobre gènere i feminisme a l’INS Vidal i Barraquer

Un cop ha finalitzat la trobada de l’eurodiputada amb l’alumnat de l’INS Martí i Franquès, Diana Riba s’ha desplaçat a l’INS Vidal i Barraquer per conversar sobre gènere i feminisme amb els joves, com a coordinadora de la FEMM, la Comissió de Drets de la Dona i Igualtat de Gènere.

Ha explicat, orgullosa, que podrà finalitzar la legislatura havent creat una nova directiva sobre violències masclistes a la UE. Tot i així, els propers anys s’haurà de treballar per resoldre situacions de violència que s’estan donant com les masclistes, les mèdiques, les institucionals. A Europa, una de cada tres dones han patit violència masclista. Diana Riba ha destacat que per poder evolucionar i viure en un espai de drets i llibertats cal avançar en la gestió de les violències masclistes. El camí cap a la igualtat és molt complicat i els canvis han de començar al nostre entorn.

Ha reconegut que el Parlament ha canviat molt els darrers anys i que tot i que les dones hi són representades, encara costa molt que s’ubiquin en llocs de poder. Riba ha destacat que és importantíssim que les dones s’apoderin cada vegada més alhora que els homes acceptin que és moment de fer un pas al costat.

La trobada a l’INS Vidal i Barraquer ha finalitzat amb Diana Riba animant a l’alumnat a implicar-se amb la política europea després de rebre moltes preguntes relacionades amb la seva tasca com a eurodiputada.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *