Avui és un dia especial per tota la comunitat europea perquè es commemora el Dia d’Europa. Enguany pren molta rellevància perquè amb l’actual context d’incertesa global és més important que mai commemorar-lo com una data de pau i d’unitat.

Aquest dia està marcat al calendari amb vermell perquè es recorda que al 9 de maig de 1950 a París, es va produir la denominada Declaració Schuman. Això va suposar un punt d’inflexió històric per al futur de la Unió Europea, es va posar la primera pedra per la integració dels estats europeus. Amb aquesta declaració es va posar de manifest que es podria repensar el futur i avançar cap una nova forma de cooperació política a Europa, en la qual la idea d’una guerra entre nacions europees és inconcebible. El francès Robert Schuman, qui dona nom a la declaració, va fer un discurs en el qual apel·lava a una Europa Unida i que avanci per aconseguir la pau mundial.

Com és tradició, els països integrants de la Unió Europea porten a terme diversos esdeveniments i activitats per a celebrar aquest dia. A Tarragona n’hem organitzat una desena, que van arrencar el 4 de maig i s’allargaran fins al 15 de maig. Entre les activitats hi ha conta-contes, xerrades i visita de l’eurodiputada Diana Riba als instituts Martí i Franquès i Vidal i Barraquer, l’activitat Let’s Clean Up Europe, el Cicle de Cinema Europeu Premi del Públic LUX a l’Antiga Audiència, en col·laboració amb el Festival REC, i la Neteja d’espais naturals i plantada d’arbres. A més, l’activitat central d’aquesta commemoració tindrà lloc avui,  a la plaça Corsini. Sota el lema “Units en la diversitat”, l’alumnat d’Animació Sociocultural de l’Institut Vidal i Barraquer dinamitzarà diferents activitats a la plaça per apropar la idea d’Europa a alumnes de cicle superior de diferents escoles de la ciutat.

Avui, reitero, és una nova oportunitat per tornar a reclamar que es mantingui la pau no només a Europa sinó al món. Una societat que contempli les guerres no podrà avançar mai, això és el que no volem.

Cal avançar amb pas ferm cap a una Europa més unida, solidària i on realment no hi tinguin lloc els conflictes. Volem i necessitem una Europa que estigui al servei dels ciutadans i ciutadanes i on defensi els drets humans, la democràcia i on encapçali la lluita contra el canvi climàtic, cal que ho lideri i que empoderi els estats membre a encarar els reptes globals que ja tenim i que es presentaran en un futur. Volem una Europa més verda i social i d’aquesta manera enfortir el projecte d’integració europea. Necessitem afrontar amb molta seriositat aspectes com el postpandèmia, l’envelliment de la població, la transformació digital, les desigualtats entre persones i territoris i els fluxos migratoris, entre molt altres.

Entre tots i totes podem fer una Europa millor amb la nostra participació, de fet ja ho hem pogut fer i el resultat es veurà reflectit en el llançament de la Conferència sobre el Futur d’Europa.

Som peces fonamentals del present d’Europa perquè podrem escriure el seu futur. No podem perdre l’oportunitat de formar part d’aquest procés, els ciutadans hem d’encapçalar el debat.

 

Manel Castaño i Bachiller

Conseller d’Educació, Ocupació, Desenvolupament Econòmic i Memòria Històrica