Arribada dels participants en la neteja de platja.

Cada segon es llencen 200 quilos de plàstic al mar, amb la qual cosa de seguir a aquest ritme l’any 2050 hi haurà més plàstics que peixos al mar. Això provoca cada any la mort de milers de dofins, aus i tortugues que confonen els plàstics amb aliment, com calamar i meduses, a banda que acaba arribant al consum humà en forma de microplàstics. I és que el plàstic romandrà més de mil anys a la nostra costa, com els líquids tòxics de les piles, que també tarden milers d’any a degradar-se, o els cinc anys que li costa a un xiclet desaparèixer; els 4.000 anys que s’està un vidre i els cent anys que tarda a descompondre una llauna. Sense oblidar les burilles dels cigarrets, que suposen els 60 per cent dels residus que es llencen a les platges, i que romanen 25 anys a la sorra sense deteriorar-se…

Aquestes són algunes dades que Mare Terra Fundació Mediterrània va donar ahir durant la 28 edició del Dia de Conscienciació i Sensibilització de les Platges que es va celebrar a la platja Llarga de Tarragona, i a la qual van prendre part prop de 400 nens i nenes d’entre 6 i 14 anys.  Venien dels casals d’estiu gestionats per la Fundació Pere Tarrés, dels campus esportius del Racing Bonavista, Tarragona Futbol Club i el club de bàsquet ADT de Torreforta, i Hallo Idiomes. Unes poques indicacions van ser suficients per posar-se en marxa, entre elles no trepitjar les dunes perquè són ecosistemes protegits.

Es va fer un mural amb el lema: Prou plàstics al mar.

La seva era una tasca ahir molt important: netejar aquest espai natural de la costa tarragonina i pintar un mural reivindicatiu amb el lema de la jornada: Prou plàstics al mar, i sobretot prendre consciència dels danys que provoquem al mar per no fer un simple gest com és dipositar els residus al contenidor on toca. Equipats amb uns guants i una gorra amb la bandera europea, una peça de fruita, i sobretot molta voluntat per contribuir a la causa, la canalla van recórrer la platja retirant de la sorra tots aquells plàstics que trobaven: “Molts plàstics i cartons de petards hem trobat, se’n tiren molts, hauríem de respectar més el medi ambient perquè els animals es poden morir i aquest plàstic ens l’acabem menjant”, deia l’Alan de 8 anys després de la feina feta.

Suport de EDTGN i els ajuntaments de la costa

Representants de l’Ajuntament de Tarragona i d’altres municipis de la Costa Daurada, com Salou, Altafulla, Torredembarra i el Vendrell.

La jornada va comptar amb el suport d’Europe Direct Tarragona (EDTgn), dins els actes que organitza per donar a conèixer l’estratègia europea dels plàstics: Units en la diversitat. Per una Europa més sostenible i més verda. Aquesta és una de les potes més importants de l’Economia Circular que promou la Unió Europea, i que impulsa mesures com que tots els envasos de plàstic siguin reciclables l’any 2030, que es redueixi el consum de plàstics d’un sol ús i que es restringeixi l’ús dels microplàstics. “La solució passa per reduir els residus plàstics i incrementar el reciclatge i la reutilització; així com innovar i aplicar noves tecnologies a la indústria”, diu la directora d’EDTgn, Marta Domènech, present ahir a la jornada.

A la platja Llarga es van acostar representants de l’Ajuntament de Tarragona i d’altres municipis de la Costa Daurada, com Salou, Altafulla, Torredembarra i el Vendrell, en una mostra del seu compromís amb la reducció de plàstics i la preservació del nostre litoral. Entre ells, el nou Conseller de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona, Xavier Puig, i regidors del PSC i Cs, així com representants del Port. Hi col·laboraven també entitats i empreses com el Club de Vela Platja Llarga, Griñó, Cator, Sirusa i Sirenas Mediterranian Academy. Sirenes i tritons, com en altres edicions, van sorgir del fons del mar per donar un missatge, dins una ampolla de vidre, animant als participants a protegir el mar i la seva diversitat. I representants del servei de neteja de platges de la ciutat també es van sumar a la jornada.

Des de EDTGN estem compromesos amb l’estratègia europea dels plàstics i amb l’Economia Circular, pots trobar més informació sobre les jornades que organitzem aquí. I recorda que pots seguir l’actualitat de la UE al nostre blog Directe a Europa, i en els nostres perfils a Facebook, Twitter i Instagram.