Nenes i nenes fins a 14 anys canten nadales i reciten poemes acompanyats de la Steaua. Font: Wikimedia Commons

Nens i nenes fins a 14 anys canten nadales i reciten poemes acompanyats de la Steaua. Font: Wikimedia Commons

Ja només queden 5 dies per Nadal! Festes d’alegria, joia i il·lusió per a petits i grans. A Romania, avui, 20 de desembre, se celebra el dia de Ignat, moment important que precedeix i avisa de l’arribada del Nadal.

El dia de Ignat especial importància en les zones rurals i en els pobles més petits, on tradicionalment en aquest dia es fa la matança del porc per començar, així, a preparar els plats típics de les festes nadalenques, com són els cârnati, un tipus de salsitxa amb all i pebre.

Arreu del país, i especialment en aquestes zones més rurals, se celebren costums que tenen la música, les nadales, els poemes, les llegendes i els balls com a protagonistes de les celebracions nadalenques. Una de les més importants se celebra la vigília de Nadal, el Colindatori, on petits i grans vestits amb les robes tradicionals de cada regió visiten les cases dels pobles cantant nadales i repartint els millors desitjos i propòsits. En senyal d’agraïment els hi regalen colaci (un pa tradicional romanès), nous, fruits secs, pomes, dolços o algun dineret. Un altre dels costums romanesos, i un dels més macos d’aquestes festivitats, és la Steaua (l’estrella) amb els més petits com a protagonistes. Nens i nenes fan una estrella de fusta i la decoren amb papers de colors lluents per anar de casa en casa cantants cançons, poemes i llegendes que anuncien el naixement del nen Jesús.

Són molts els costums per aquestes dates, i fins passat cap d’any, com el Viflaimul, una representació d’inspiració bíblica; els balls de disfresses, com el Capra, ball de la cabra; l’Ursul, ball dels ossos; o el Plugusorul en el qual joves vestits amb robes tradicionals surten als carrers a cantar cançons per demanar una bona collita. Tots, però, comparteixen l’esperit, la joia i l’alegria d’aquestes dates.

Els romanesos feliciten les festes nadalenques dient…

Crăciun fericit și

un An Nou Fericit

Romania forma part de la Unió Europa des de l’any 2007. Hi viuen 19.942.642 milions d’ habitants, la seva capital és Bucarest i la seva llengua oficial el romanès.

28 països, 28 tradicions a #EuropeTGN durant el #NadalTGN, segueix-nos a Twitter i Facebook. I no et perdis les novetats d’aquest blog Directe a Europa!

Clica en els noms dels països i coneix més tradicions de Nadal a Europa:               PAÏSOS BAIXOS – ALEMANYA – LETÒNIA – BULGÀRIA – ESLOVÈNIA – REPÚBLICA TXECA – POLÒNIA – CROÀCIA – LUXEMBURG – HONGRIA – IRLANDA – ESTÒNIA –  DINAMARCA – LITUÀNIA – SUÈCIA – XIPRE – FINLÀNDIA – FRANÇA – REGNE UNIT