assocació celíacs i ED

La delegada de l’Associació Celíacs de Catalunya a Tarragona, Rosa Maria Parellada, amb la responsable de l’oficina Europe Direct Tarragona, Marta Domènech, en el taller de galetes del Parc de Nadal.

L’oficina Europe Direct Tarragona organitza en aquesta edició del Parc de Nadal el primer taller apte per a nens i nenes celíacs de l’espai infantil tarragoní, que obre avui les seves portes per darrer dia. Les estrelles dolces d’Europa és una proposta culinària en la qual els petits, d’entre 3 i 12 anys, acompanyats dels seus pares, si ho volen, elaboren unes galetes pensades per a tots els públics, també per aquells que pateixen intoleràncies alimentàries.

La recepta és ben senzilla: 300 grams de mantega, desfeta al microones, que es barreja amb 160 grams de sucre i mig quilo de farina per fer una massa que els nens manipulen per donar forma d’estrella, símbol de la Unió Europea, abans de posar-la 20 minuts al forn, a 200 graus. “Són una mica més difícils de pastar perquè és una farina especial per a celíacs, intolerants al gluten, però estan molt bones”, certifica la delegada de l’Associació de Celíacs de Catalunya a Tarragona, Rosa Maria Parellada, que destaca que amb aquesta recepta, que tampoc inclou llet ni ou per evitar altres intoleràncies entre els petits cuiners, “no es discrimina a ningú i ens ajuda a donar a conèixer la nostra situació”.

Per Parellada, la proposta de taller de Europe Direct TGN contribueix d’una manera “molt important” en la tasca que realitza l’Associació de Celíacs a la ciutat, per informar, assessorar, sensibilitzar i millorar la qualitat de vida de les persones celíaques i les seves famílies, fruit del conveni signat aquest any entre aquesta associació i l’Ajuntament de Tarragona. “Per nosaltres és tota una fita que el Parc de Nadal organitzi per primer cop un taller per a celíacs”, afegeix. A Catalunya l’entitat té 175.000 famílies associades, també de Tarragona.

Un centenar de quilos de galetes i una altra recepta de drets europeus

IMG_3019

Nens i nenes fent les galetes dolces d’Europa, el taller que proposa l’oficina de la Unió Europea a la ciutat per fer al Parc de Nadal.

En els deu dies que ha obert les seves portes el Parc de Nadal, al taller d’Europe Direct TGN s’hauran elaborat entre 8 i 10 quilos de galetes diaris, explica en Joel, estudiant de Nutrició i un dels tres monitors d’aquest espai. L’objectiu, a banda de passar una bona estona i degustar les estrelles més dolces d’Europa, és donar a conèixer els Drets dels Ciutadans Europeus entre els nens i nenes que visiten el Parc de Nadal, i les seves famílies.

Solidaritat, Igualtat, Justícia, Ciutadania, Llibertat i Dignitat és l’altra recepta que els nens i nenes aprenen en el taller que organitza Europe Direct. Molts dels participants, per la seva curta edat, no coneixen encara que és la Unió Europea però sí que identifiquen l’estrella com un símbol “tot de coses bones i que surt a la bandera europea”, com explica la Lluna de 8 anys. Per a la Isona, les estrelles “donen llum”, un comentari que a la seva mare, la Meritxell Gallart, li serveix per mostrar el seu sentiment europeista: “Em sento ciutadana europea i penso que la Unió Europea ens enriqueix com a país i com a persones i, des de la seva diversitat cultural, ens aporta una sèrie de valors a qui en formem part”, explica mentre espera la seva filla de 6 anys que fa el taller de galetes.

Oficina de la UE a la ciutat

La presència de Europe Direct Tarragona al Parc de Nadal, cada any, serveix per donar a conèixer l’oficina situada a la plaça Imperial Tàrraco. Com explica la seva directora, Marta Domènech, Europe Direct Tarragona està oberta a la ciutadania en general, per informar-los i assessorar-los de tot allò que està relacionat amb la Unió Europea i els drets i la legislació comunitària, també per promoure l’existència d’una ciutadania informada i activa. El més habitual són consultes per fer pràctiques i treballar a l’estranger, qüestions relacionades amb el casament amb ciutadans d’altres països o per continuar vivint aquí després de jubilar-se després d’anys treballant en la indústria Química, per exemple; fins i tot consultes derivades de compres per internet, ja que les lleis en aquesta matèria, com en moltes altres, són d’àmbit europeu. Europe Direct, a més, està molt involucrat en la vida social de la ciutat, donant suport a moltes activitats que s’organitzen des de l’Ajuntament i contribuint amb moltes entitats i institucions del territori, com escoles i la Universitat Rovira i Virgili.

Per a més informació podeu visitar el web d’Europe Direct TGN o seguir la seva actualitat al blog Directe a Europa o a les xarxes socials, al facebook a la pàgina Europe Direct Tarragona i al twitter com a @EuropeDirectTGN.

Més imatges del Parc de Nadal en aquest àlbum de la nostra pàgina de Facebook. Guaita que bé ens ho passem!!