11227439795_4c809218dc_c

Alguns dels pessebres que es poden veure aquests dies a Cracòvia. Font: Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Poland.

La plaça del Mercat de Cracòvia s’omple avui d’excepcionals obres d’art gràcies al Szopi Karkowskie, el concurs de pessebres que se celebra el primer dijous del mes de desembre. I és que si bé a Polònia trobem pessebres en tots els pobles i ciutats, tradició que s’estén també a la resta d’Europa, els de la ciutat de Cracòvia són autèntiques expressions artístiques que escapen dels canons habituals.

A Cracòvia, la segona ciutat polonesa i Patrimoni de la Humanitat, la tradició de construir pessebres de fusta, cartó i alumini es remunta al segle XIX. En aquella època, els mestres de cases buscaven maneres alternatives de guanyar-se la vida i el pessebre per adornar les llars per Nadal es va anar convertint en autèntica peça d’artesania. Amb l’esclat de la Primera Guerra Mundial la tradició desapareix fins a l’any 1937 quan Jerzy Dobrozky, director del Museu Històric de Cracòvia, decideix recuperar-la en forma de concurs: Szopi Karkowskie.

El primer dijous de desembre, doncs, alumnes d’escoles i instituts, universitaris, jubilats i treballadors, gent de totes les edats i professions, participen en aquest popular i tradicional concurs nadalenc. Es presenten a concurs tot tipus de pessebres, des de peces microscòpiques a autèntiques construccions de diversos metres d’alçada, amb una característica comuna: els colors. Una altra de les seves característiques és la gran influència que tenen els carrers i edificis antics de la ciutat en el disseny de les obres i els personatges que hi apareixen representats: alguns coneguts i destacats de la història i l’actualitat polonesa i els metaszopkas: personatges del pessebre que en les seves mans sostenen miniatures d’un pessebre cracovià. Ara bé, si una cosa destaca d’aquestes peces d’artesania nadalenca, que les fa úniques al món, és la presència dels titelles utilitzats per fer representacions religioses en els pessebres més grans.

Les excepcionals obres d’art del Szopi Karkowskie d’aquest any es poden trobar des d’avui a la plaça del Mercat de Cracòvia, i fins a finals de les festes de Nadal. Les millors, a més, seran seleccionades per a una exposició que es podrà visitar al Museu Històric de Cracòvia fins al mes de febrer. 

Els polonesos feliciten les festes nadalenques dient…

Wesołych Świąt i

Szczęśliwego Nowego Roku

Polònia forma part de la Unió Europea des de l’any 2004. Hi viuen 38.495.659 milions d’habitants, la seva capital és Varsòvia i la seva llengua oficial el polac.

28 països, 28 tradicions a #EuropeTGN durant el #NadalTGN, segueix-nos a Twitter i Facebook. I no et perdis les novetats d’aquest blog Directe a Europa!

Clica en els noms dels països i coneix més tradicions de Nadal a Europa:                           PAÏSOS BAIXOS – ALEMANYA – LETÒNIA – BULGÀRIA – ESLOVÈNIA – REPÚBLICA TXECA – CROÀCIA –  ÀUSTRIALUXEMBURG