112El Número Europeu d’Emergències, el 112, celebra avui, divendres 26 de juliol, el seu 25 aniversari. El 1991 els Estats Membres van decidir introduir el 112 com a número d’emergències per a tot Europa. Gràcies a aquest conveni, tant la Policia com la Guàrdia Civil, els bombers i els serveis mèdics tenen ordinadors connectats directament amb els del 112, de manera que els agents poden veure des del primer segon en les seves pantalles i en temps real les dades que es van aportant a l’operador del 112.

El que va començar 25 anys enrere, s’ha transformat en una història d’èxit: en lloc de més de 40 números diferents d’emergència nacionals, el centre de control d’emergències pot ser contactat marcant només un número, a través de tot Europa, el 112. El nombre 112 és accessible gratuïtament i en qualsevol part de la UE tant des dels telèfons fixos com des dels mòbils. Disponible ja en diverses llengües europees, el 112 posa en contacte a la persona que truca amb el servei d’urgència del que necessita. El servei es troba disponible de dilluns a diumenge les 24 hores.

A Catalunya es va posar en marxa l’1 de febrer de 1999

Gestionat pel Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència 112 Catalunya (CAT112) es dóna atenció a totes les trucades urgents per oferir els serveis públics d’urgències sanitàries, extinció d’incendis i salvaments, seguretat ciutadana i protecció; accidents, incendis, robatoris, agressions, violència masclista, rescats, catàstrofes o qualsevol altra que requereixi resposta immediata.

Des del 112 s’atenen trucades en català, castellà, anglès, francès i alemany però per garantir l’accés universal a tota la ciutadania, des de l’any 2013, existeix un servei especial per a persones sordes. A través d’una aplicació mòbil que utilitza pictogrames de representació d’emergències i la glocalització. Aquest servei es pot sol·licitar a la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) i a l’Associació provincial de Laringectomitzats de Lleida. A més les persones sordes disposen de dues vies més d’accés al 112: per SMS (679 436 200) o fax (900 500 112).

A més a més, des de l’any 2014, el CAT112 disposa també d’un servei per a turistes estrangers que, mitjançant una aplicació per telèfons intel·ligents i un sistema de pictogrames, els permet contactar en àrab, italià, japonès, polonès, rus i xinès. L’aplicació està disponible a Apple Store i a Google Play.