Com cada any, el setembre acull la celebració del #SOTEU, el Debat sobre l’Estat de la Unió Europea (State of the European Union, per les sigles en anglès). Aquesta trobada anual, que marca l’inici del curs polític europeu, és un debat en què la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, exposa les iniciatives i les mesures proposades per als propers mesos. Aquest any, el discurs ha tingut una connotació especial, ja que és el darrer del mandat de l’actual Comissió Europea.

Ursula von der Leyen ha començat el seu discurs fent esment al procés electoral que viuran els europeus el 2024. Unes eleccions el resultat de les quals marcarà el futur d’Europa i el camí a seguir en aspectes tan importants com la gestió de la situació geopolítica actual, la lluita contra el canvi climàtic o la transició digital.

Responent avui, preparant el matí
L’inici del mandat actual de la Comissió Europea va estar marcat per la presentació del Pacte Verd Europeu. Avui dia, tal com ha indicat la presidenta, aquest pacte és l’epicentre de la nostra economia. S’ha convertit en una eina que aporta les estructures, finançament i incentius perquè empreses i professionals puguin desenvolupar les tecnologies i solucions per assolir la transició verda. El pas següent, anunciat per Von der Leyen, serà donar suport a la indústria en totes les fases d’aquesta transició. Per això, es presentaran diferents mesures com la Llei de Matèries Primes Fonamentals, se celebraran diàlegs sobre la transició cap a una energia més neta i es presentarà un paquet d’energia eòlica europea. “El futur de la nostra indústria de les tecnologies netes ha de ser made in Europe”, ha pronunciat la presidenta.

En aquest camí cap a la transició verda, cal trobar l’equilibri entre la protecció de la biodiversitat i l’aprovisionament present i futur d’aliments. Per això, la Comissió Europea vol posar el focus en el futur de l’agricultura de la UE.

Protegir la política social i fomentar la competitivitat
Un altre dels temes clau abordat per la presidenta de la Comissió al seu discurs ha estat el teixit empresarial europeu. Von der Leyen ha destacat els tres reptes principals a què la Unió Europea ha de fer front els propers anys: l’escassetat de mà d’obra, la inflació i la simplificació de l’activitat empresarial. Per posar solució al primer dels desafiaments, la presidenta ha anunciat que es convocarà una nova Cimera d’Interlocutors Socials, de nou a Val Duchesse, on s’abordarà des de la mà d’obra fins als nous reptes derivats de la intel·ligència artificial.

Amb vista a combatre la inflació, la presidenta ha volgut recordar el gran esforç realitzat, aconseguint l’últim any reduir enormement el preu de l’energia. Reproduir aquest model d’èxit en altres àmbits, com les matèries primeres fonamentals, pot ser la clau.

Les PIMEs són crucials en l’economia europea, però, a hores d’ara moltes no tenen la capacitat per fer front a l’administració i la burocràcia que se’n deriven. Per posar-hi solució, ha anunciat la creació de la figura d’un representant de la UE per a les PIME, dependent directament de la seva figura.

La transformació digital ha estat, juntament amb la transició verda, el camí a seguir de la Comissió Europea en els darrers anys. Avui dia, la digitalització ve unida a la Intel·ligència Artificial. Europa, en paraules de la presidenta, ha de liderar el camí cap a un nou marc mundial de la IA basat en barreres de protecció, governança i orientació de la innovació. La Unió Europea ha estat pionera en desenvolupar una llei integral d’IA favorable a la innovació al món. Aquest enfocament s’ha de posar en comú amb la resta del món i establir un organisme d’experts on s’estableixin els riscos i els beneficis de la IA per a la humanitat.

Una Europa més global i ampliada.
En matèria de política exterior, Von der Leyen va destacar el paper transcendental que està tenint Global Gateway. A través d’aquesta iniciativa, la Unió Europea està invertint en l’economia d’Amèrica Llatina, Sud-est Asiàtic ia tota Àfrica, “inversions en la prosperitat i la seguretat d’Europa en un món que canvia ràpidament”.

El Nou Pacte sobre Migració i Asil ha estat un dels grans èxits d’aquest mandat, per al qual han escoltat els Estats membres i han analitzat totes les rutes migratòries. Europa ha de gestionar les migracions des de la unitat, amb eficàcia i compassió. Una altra de les prioritats de la Comissió en aquesta matèria és el tràfic de persones. La Comissió organitzarà una Conferència Internacional sobre la Lluita contra el Trànsit Il·lícit de Persones per posar fi a aquesta pràctica.

Al discurs, la presidenta ha volgut dedicar uns minuts a retre un petit homenatge a l’escriptora Victòria Amelina, víctima de la guerra, i reiterar que Europa estarà al costat d’Ucraïna. Ha anunciat que la Comissió proposarà ampliar la protecció temporal als ucraïnesos a la UE.

Per acabar, Ursula von der Leyen ha recuperat el missatge llançat a l’inici del discurs de la capacitat d’Europa per respondre davant la crida de la història. El moment geopolític actual fa que la mida i el pes importin. Europa ja ha demostrat que és capaç de créixer i experimentar un èxit econòmic que ha millorat la vida de milions de persones. Respectant el principi d’adhesió basat en els mèrits, la presidenta ha instat que la Unió Europea estigui preparada per a les noves adhesions, sense esperar la modificació del Tractat per avançar a l’ampliació. Per això, la Comissió començarà a fer exàmens de les polítiques previs a l’ampliació.