Es tracta d’una proposta per apropar les polítiques europees a la ciutadania i per seguir reivindicant una Europa en pau i més unida

Aquest matí el conseller d’Europe Direct, Manel Castaño ha presentat el programa d’activitats amb el què Tarragona commemorarà el Dia d’Europa. Amb l’actual context d’incertesa global és més important que mai commemorar el 9 de maig com una data de pau i d’unitat europea.

Una data que marca l’aniversari de la històrica Declaració Schuman, en què va exposar la seva idea d’una nova forma de cooperació política a Europa. La proposta de Schuman es considera el començament del que avui és la Unió Europea.

Forma part de la missió d’Europe Direct Tarragona organitzar activitats que permetin aterrar en clau local, les prioritats que marca la Comissió Europea. És per això que aquest mes de maig proposa un seguit d’actes que, vinculats a aquestes prioritats, serviran, a més a més, per commemorar l’efemèride.

Serà del 4 al 15 de maig i consisteix en:

  • Conta-contes “Kalòpsia: un planeta no tan diferent” a les escoles de Tarragona. Es tracta d’un conte editat per la Representació de la Comissió Europea a Barcelona que explica de forma amena i dinàmica què és la Unió Europea i quins són els seus orígens i com de gran és la diversitat que uneix i enriqueix tots els seus ciutadans i ciutadanes.
  • Xerrada i visita de l’eurodiputada Diana Riba als instituts Martí i Franquès i Vidal i Barraquer (6 de maig).
  • Let’s Clean Up Europe, juntament amb diferents entitats de la ciutat. És una acció comuna a tot Europa per conscienciar sobre la quantitat de residus que es llencen de forma incontrolada a la natura i promoure accions de sensibilització a través de la recollida d’aquests residus abocats il·legalment als boscos, platges, marges de rius, etc. (7 de maig) Més informació.
  • Cicle de Cinema Europeu Premi del Públic LUX a l’Antiga Audiència, en col·laboració amb el Festival REC (12, 13 i 14 de maig). Més informació.
  • Neteja d’espais naturals i plantada d’arbres a càrrec de diferents escoles de la ciutat (13 de maig).

L’activitat central d’aquesta commemoració tindrà lloc el 9 de maig a la plaça Corsini. Sota el lema “Units en la diversitat”, l’alumnat d’Animació Sociocultural de l’Institut Vidal i Barraquer dinamitzarà diferents activitats a la plaça per apropar la idea d’Europa a alumnes de Cicle Superior de diferents escoles de la ciutat.

El grafisme del cartell del Dia d’Europa, amb empremta social

El cartell d’activitats de commemoració del Dia d’Europa a Tarragona ha estat elaborat pel Taller Creatiu i de Disseny de la cooperativa El Far i la Fundació Topromi, un estudi amb empremta social que treballa el disseny a partir de la passió i la capacitat de cadascuna de les persones que en formen part (persones adultes amb diversitat funcional).

El procés creatiu ha consistit en una sessió informativa sobre què és la Unió Europea a càrrec d’Europe Direct, a les instal·lacions de la Fundació Topromi. A partir de l’explicació i amb l’encàrrec d’elaborar un cartell per al Dia d’Europa, les persones de la Fundació Topromi han fet una proposta única que posa de manifest que a Tarragona, com a la resta d’Europa, estem Units en la diversitat.

El resultat final representa la voluntat de construir ciutats més verdes i sostenibles. Ciutats més inclusives on totes les persones hi tenen cabuda. Una reivindicació a cuidar més les ciutats perquè elles puguin tenir cura de les persones que hi resideixen. En definitiva, municipis on cada vegada s’hi viu millor.

El Centre d’Informació Europe Direct Tarragona és el punt d’informació i assessorament que l’Ajuntament de Tarragona té a disposició de la ciutadania des de fa 13 anys per tot allò que està relacionat amb la Unió Europea: consultes sobre les polítiques, els programes i les prioritats de la UE.