PoCosteo és el nom d’un projecte europeu que vol desenvolupar un dispositiu per identificar els individus amb alt risc d’osteoporosi i per tant de fractures. La Universitat Rovira i Virgili de Tarragona participa en aquest projecte per detectar la malaltia en la fase inicial, juntament amb altres set socis europeus, coordinats per la Universitat de Gant (Bèlgica).
L’objectiu del projecte és desenvolupar i validar un dispositiu de diagnòstic ràpid, al mateix mateix ambulatori, per tal d’identificar les persones amb alt risc d’osteoporosi i fractura osteoporòtica. El sistema PoCOsteo utilitzarà un test que proporcionarà els resultats en temps real durant la consulta. A més, el test, més senzill i que redueix el cost de la prova actual, el podran fer tècnics no qualificats, fins i tot en zones rurals, on l’accés als equipaments és limitat. Per altra banda, també es redueix el dolor i la incomoditat del pacient.
Redueix costos i complicacions per al pacient
La detecció d’individus amb risc d’osteoporosi i l’inici d’un tractament adequat abans de les fractures comportaria un estalvi i una millora important per a la salut de molta gent, ja que com a conseqüència de l’envelliment de la societat, l’osteoporosi (os porós) i les seves complicacions cada vegada són més freqüents, i aquesta malaltia òssia és ja una prioritat sanitària a molts llocs del món.
El projecte compta amb el suport del Programa Marc Horitzó 2020 de la Unió Europea, que financia projectes d’investigació i innovació en diverses àrees en el context europeu, i que preveu una inversió total de gairebé 80.000M€ per al període 2014-2020. Investigadors, empreses, centres tecnològics i entitats públiques poden accedir-hi. Trobareu més informació sobre com participar en aquest programa aquí.