Bona resposta en la segona de les #euroterúlies de l’any amb Héctor Sánchez.

La Unió Europea (UE) necessita que se la qüestioni, i com a ciutadans europeus hem de ser crítics amb Europa per poder continuar avançant. Així de contundent va ser ahir Héctor Sánchez, politòleg, investigador del Centre d’Estudis i Documentació Internacionals de Barcelona (CIDOB), expert en dinàmiques euromediterrànies, governança europea i nous moviments polítics, en la seva visita a Tarragona com a ponent de la segona eurotertúlia organitzada per Europe Direct Tarragona i la facultat de Ciències jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

Una seixantena de tarragonins van participar d’un interessant debat en el qual Sánchez va considerar “un error” que quan algú critica polítiques o decisions que es prenen a les institucions d’Europa se’l consideri un euroescèptic. De fet, per aquest investigador, cal que ens qüestionem i cal argumentar aquestes crítiques per tirar endavant. Ell mateix es va preguntar irònicament en veu alta si “quan es diu que Europa és la regió més desenvolupada del món, que li preguntin a Grècia”. I és que per al darrer convidat d’#eurotertúlies “la UE porta justificant la seva existència amb dos principis que són molt antics i que, amb matisos, no són veritat: la no guerra i que som la regió més desenvolupada del món”, uns principis que creu que queden molt lluny per a les noves generacions d’europeus.

No es qüestionen els valors europeus, sinó les seves polítiques
En la seva exposició, aquest expert polític va legitimitat que ens qüestionem Europa, deixant clar que per ell les institucions de govern europeu són “necessàries” però, en qualsevol cas, “són els ciutadans qui han de decidir-ho”. Segons la seva opinió, “dins d’Europa hi ha molts tipus d’eurocrítics, que el que es qüestionen són les elits tradicionals i temes i aspectes polítics, però no es qüestionen els valors ni la idea d’Europa en si”. Aquests eurocrítics “han d’entendre els mèrits de la UE, igual com els euroentusiastes han d’entendre que criticar a la UE és legítim i necessari. El dia que els dos sectors s’entenguin, avançarem”, sentencia.

Reptes de la UE

El convidat Héctor Sánchez acompanyat de la responsable del Centre Europe Direct Tarragona; Marta Domènech, i el professor de la Universitat Rovira i Virgili; Alfonso González.

Segons ell, cal reivindicar “el pilar social d’Europa i el concepte que la UE no deixa desemparat ningú”, ja que “si Europa no protegeix els drets socials dels seus ciutadans, tindrem un problema”. Per Sánchez Europa té al davant dos reptes: “Saber escoltar els ciutadans i tenir una voluntat real de donar-los resposta; i crear mecanismes per gestionar les crítiques, partint de la visió que criticar no és ser euroescèptic”, sinó que són la manera d’avançar en un projecte comú.

Bona participació del públic
A mesura que avançava l’eurotertúlia i el debat, també amb intervencions del públic, Héctor Sánchez va admetre la falta d’una bona alternativa política, no referint-se als partits, sinó com a corrents ideològiques. Els assistents van mostrar-se crítics en el sentit positiu de la paraula, en un debat que va tocar temes de l’actualitat política, com les aspiracions d’independència de Catalunya, el Brexit, la crisi migratòria i la situació dels refugiats.

Si voleu participar en les #eurotertúlies, seguiu el blog d’Europe Direct Tarragona, on us podeu inscriure si esteu interessats a participar-hi. A més, també ens trobareu a les xarxes socials Facebook, Twitter i Instagram.