Diumenge 9 de maig se celebra el dia d’Europa, coincidint amb l’aniversari de la històrica “Declaració de Schuman“, pronunciada a París l’any 1950 per l’aleshores ministre francès d’Afers Exteriors Robert Schuman, que es considerà l’inici de la Unió Europea actual, basada en la pau i la unitat del continent.

A Tarragona, el centre d’informació Europe Direct Tarragona (EDTgn) organitza cada any activitats obertes a la ciutadania per commemorar aquesta diada. Enguany, en caure en diumenge i amb les restriccions de la pandèmia, els actes es fan de manera més perllongada en el temps.

Actes del Dia d’Europa

Imatge de la Simulació de Primària del Parlament Europeu.

Des del passat 23 d’abril, i fins al 28 de maig, se succeeixen les activitats organitzades o en els que col·labora l’oficina d’informació europea de Tarragona, amb l’objectiu d’apropar l’actualitat i les polítiques europees a la ciutadania tarragonina. Com és tradicional, el 9 de maig s’il·luminarà del color blau de la Unió la façana de l’Ajuntament de Tarragona, i els autobusos lluiran banderetes de la UE.

Xerrades, Simulació del Parlament Europeu i ‘Units en la diversitat’
Fins a la data, l’oficina ha fet xerrades sobre la Unió Europea en una desena d’escoles i instituts de la ciutat i la comarca, com Torredembarra i el Morell, adaptades al curs escolar. I s’han complementat amb activitats del programa ‘Units en la diversitat’, el lema de la Unió, amb el qual EDTGN ofereix recursos educatius als centres tarragonins. Entre aquests, la lectura del conte il·lustrat amb el lema europeu, acompanyat d’un exemplar, una sopa de lletres, un punt de llibre i un comecocos per als estudiants de 5è curs del col·legi Lestonnac-L’Ensenyança de Tarragona. També la Simulació del Parlament Europeu a Primària, en aquest cas per als alumnes de 6è curs de la mateixa escola. L’experiència i la valoració de les activitats va ser molt bona, per part dels alumnes i mestres implicats.

A la I Fira d’Ocupació de la URV
A més, ahir es va fer una xerrada per conèixer el procés de selecció i els consells per preparar les oposicions a ser un dels 40.000 funcionaris de la UE, dins la I Fira Virtual d’Ocupació de la Universitat Rovira i Virgili (URV), per difondre les pràctiques i oportunitats professionals dins la I Fira, i gràcies a la col·laboració d’EDTGN amb l’Ambaixadora EU Careers de la universitat tarragonina. També amb la universitat es va fer fa uns dies una visita virtual a les institucions europees.

Let’s Clean Up Europe i plantació d’arbres

Al voltant d’aquest cap de setmana del 9 de Maig, EDTgn col·labora amb dues entitats mediambientals del territori per impulsar neteges d’espais naturals en el marc del Let’s Clean Up Europe. Dissabte ho fan el Fòrum d’Estudiants Europeus (AEGEE), una de les organitzacions interdisciplinàries d’estudiants més grans d’Europa, al voltant del Fortí de la Reina. I diumenge, A Camp Residu Zero netejarà els camins del sud de Reus, des del pàrquing de l’hospital sant Joan. En ambdós casos cal inscripció prèvia i EDTGN els aporta material.

Plantada d’abres #UnÁrbolParaEuropa a la plaça d’Europa de Tarragona.

En el terreny d’Europa Verda, EDTgn col·labora en la campanya #UnÁrbolParaEuropa, amb la qual els alumnes d’un taller ocupacional per a joves ha replantat arbres a la plaça d’Europa de la ciutat de Tarragona, la rotonda d’accés principal a la ciutat des de la carretera de Reus. Aquesta plantada també se suma als diferents actes al voltant d’apropar la UE a la ciutadania tarragonina.

Ateneu l’Europeu a l’INS Martí i Franquès i al mercat de Torreforta
Les activitats amb escoles i entitats del teixit tarragoní continuen amb una visita a l’Institut Martí i Franquès d’Ateneu l’Europeu, personatge teatralitzat en moltes dinàmiques i activitats d’EDTGN a la ciutat. Els alumnes de Batxillerat que són Ambaixadors Junior del Parlament Europeu, participaran en un espectacle sobre els principis fundacionals de la UE el dimecres 12 de maig.

El 18 de maig, Ateneu l’Europeu estarà al barri de Torreforta per participar en el Bibliomercat del darrer divendres de maig, organitzat pel Club de la Biblioteca Pepita Ferrer, i on l’oficina europea portarà un taller familiar per als visitants i clients del mercat municipal de Torreforta, amb l’objectiu d’apropar la política d’Europa Verda, Green Deal, als ciutadans del barri.

Podeu seguir el dia d’Europa a les xarxes amb les etiquetes: #EuropeDay #StrongerTogether #DiaEuropa2021. Més informació segueix el web d’EDTGN: europedirect.tarragona.cat, o els nostres perfils @EuropeDirectTGN a twitter i instagram.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *