Forjar un sentiment d’identitat europea, i lligar-ho als valors fundacionals de la Unió Europea (UE): Llibertat, Igualtat, Solidaritat, Dignitat, Justícia i Ciutadania, alhora que descobreixen la realitat europea de la qual formen part.

Aquest és l’objectiu de l’activitat que el centre Europe Direct Tarragona (EDTgn) organitza per als escolars de la ciutat, en aquest cas per alumnes de 5è curs del col•legi Lestonnac de Tarragona, en motiu de la diada de Sant Jordi.

A través d’un conte il•lustrat, que porta per títol Units en la diversitat, el lema de la UE, els nens i nenes d’aquesta escola de la Part Alta han pogut descobrir els valors universals que van portar als diferents països europeus a unir-se sota un paraigua institucional comú que garantís la pau al continent, evitant les grans guerres i els conflictes que històricament s’han succeït entre ells.

Cada capítol explica un principi lligat a històries quotidianes i properes als més petits, de manera que puguin assimilar conceptes abstractes com són la dignitat o la justícia d’una manera planera i de fàcil comprensió per a la seva edat. A més de situar-los en context, els participants aprenen els símbols de la UE i, fins i tot, geografia, gràcies al mapa il•lustrat que complementa el conte.

El format informal de l’activitat permet captar l’atenció dels alumnes i anima a la seva participació activa; no els passa per alt cap detall, tampoc relacionat amb l’actualitat política, com la sortida del Regne Unit de la UE, fa poc més d’un any.

Materials didàctics.

Més recursos educatius per escoles
L’activitat es complementa amb diversos materials didàctics que permeten treballar a l’aula aquells coneixements exposats durant la dinàmica. En el cas dels nens de Lestonnac, han completat uns mots encreuats alt voltant dels valors i els símbols de la UE, i han estat obsequiats amb un exemplar del conte Units en la diversitat, un punt de llibre i un comecocos, també editat per EDTgn.

La iniciativa ha estat molt ben rebuda pels mestres que han participat a Lestonnac. “Ha estat una gran experiència per als nens i per l’escola en general, repetirem”, diu el coordinador de Primària de Lestonnac, Xavi Font. “L’objectiu és que els més petits coneguin la realitat europea i els seus valors fundacionals, que els facin seus i que valorin l’herència que representen a mesura que es vagin fent grans”, diu la directora del centre EDTgn, Marta Domènech.

El catàleg d’activitats està disponible per als centres d’Educació Primària, Secundària, cicles formatius i Batxillerat, amb diferents propostes segons l’edat.