Ursula von der Leyen, la presidenta de la Comissió Europea.

La Comissió Europea ha introduït el requisit d’autorització prèvia per part dels Estats membres per a totes les exportacions d’equips de protecció individual (EPI) fora d’Europa. La mesura, adoptada d’acord amb el procediment d’urgència durant un període de sis setmanes, té per objecte garantir la disponibilitat d’aquests equips en el mercat únic de la UE. 

 

Tal com s’explica a la declaració de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, aquesta mesura te un triple objectiu: la Comissió treballa amb la indústria per augmentar la producció, adopta mesures per mantenir a la UE els equips de protecció que necessitem i s’esforça perquè aquests equips estiguin accessibles a Europa perquè puguem compartir-los.

 

La presidenta von der Leyen ha declarat que “actualment  Itàlia és el país que necessita amb més urgència grans quantitats de productes sanitaris, però d’aquí a algunes setmanes seran altres països. Produint més equips, mantenint-los en la UE i compartint-los entre nosaltres podrem protegir els nostres treballadors sanitaris i als pacients i contenir la propagació de virus. Aquesta és la raó per la que vaig proposar aquesta solució europea“.

 

Per la seva banda, el comissari de Comerç, Phil Hogan, ha manifestat que “els reptes que planteja la propagació del COVID-19 justifiquen la urgència d’aquesta acció. La Comissió no ha escatimat esforços per oferir ajuda concreta als nostres ciutadans i a tots els que s’ocupen d’ells”. 

 

L’autorització per a l’exportació s’aplicarà a equips com màscares, ulleres i viseres, escuts protectors, proteccions de boca i nas i roba de protecció. Els Estats membres han de ser consultats sobre les possibles adaptacions d’aquesta mesura i sobre les futures mesures.